– Jeg fikk fem oppdrettslaks på 2,5 kilo hver, forteller sjølaksefisker Jarl Åge Haugan.

– Usannsynlig at den kommer fra rømmingen i Kvænangen hvor fisk på ett kilo rømte. Dette tyder på at vi muligens må starte jakten på kilden til en til nå ukjent rømming. Allerede fredag begynte vi å mistenke at dette var fisk fra en annen og til nå ukjent rømming, sier seniorrådgiver i Fiskeridirektoratet, Rune Rasmussen.

Jarl Åge Haugan Foto: Arkiv

Også Marine harvest bekrefter at de ikke har hatt så stor fisk i merda hvor et ukjent antall fisk med snittvekt på ett kilo rømte for halvannen uke siden.

– At det er noe ujevn størrelse på fisken i nota er naturlig. Men at det skal svinge helt opp til 2,5 kilo, som er mer enn 100 prosent over snittvekta, vil være helt unormalt, sier pressekontakt ved Marine harvest, Eivind Nævdal-Bolstad til Altaposten.

Han sier fisken deres skulle slaktes når den nådde fire kilo. Men det var en lang prosess frem til den tid.

– Vi gjør en vurdering utover dagen i dag på om vi skal kontakte oppdrettere i nærområde som har fisk i størrelsen som er tatt og som er for stor til å kunne være fra Kvænangen-rømmingen. Det vil i så fall omfatte tre oppdrettere inkludert Marine harvest. Men de skal meg bekjent ikke ha fisk i denne størrelsen. Men dette skal vi sjekke ut, lover Rasmussen.

Neppe fra Kvænangen

Det er mange faktorer som understøtter tesen om at fisken Haugan tok i nota på Isnestoften i begynnelsen av forrige uke, ikke kom fra Kvænangen-rømmingen. Først fikk han to, og senere tre oppdrettslaks til.

– Jeg tok de to første oppdrettslaksene natt til tirsdag. Rømmingen er oppgitt til å ha skjedd lørdag. At fisken skal ha svømt fra Kvænangen, rundt hele Lopphavet og inn Stjernsundet til Toften er neppe mulig på drøye to døgn. Når man i tillegg vet at mye fisk svømmer inn de mange fjordene på veien, sier det seg selv at tidsaspektet trolig sprekker med god margin. Men jeg ønsker ikke å være bastant på noe i denne saken, påpeker Haugan.

– Fisken var helt tom i magen, noe som nok tyder på at den har gått i sjøen en stund. De som leverte fisken for meg til Marine harvests mottaksstasjon for rømt fisk i Kvænangen, så i tillegg at det lå flere fisker i mottaksstampen som var større enn mine som var 2,5 kilo hver, forteller han.

– Syv fisk over to kilo er levert inn. En av disse var over fire kilo, opplyser Rasmussen i Fiskeridirektoratet.

Avventer endelig tall

I merda det rømte fisk fra i Kvænangen for halvannen uke siden, sto det 186.000 fisk med en snittvekt på ett kilo. Det er estimert at opp mot 10.000 fisk rømte under flytting da fisken ble pumpet ut av merda med brønnbåt.

– Merda er jo tom nå, så telling i selve nota er umulig. Men vi avventer tall fra selskapet som skal vise hvor mye som ble flyttet og hvor mye som manglet etterpå, påpeker Rasmussen i Fiskeridirektoratet.

Ferske tall fra mandag morgen viser at 65 oppdrettslaks er gjenfanget etter rømmingen. Kun 18 av disse er gått i garnene som er satt innen 500 meter fra anlegget. 47 er levert inn av privatpersoner.

Marine harvest har utlovet en dusør på 500 kroner per fisk de får inn.

– At fisk som er såpass mye større enn den rømte fisken fra Kvænangen fortsatt tas i sjøen, tyder på en ukjent rømming. Vi vil som nevnt vurdere hva vi gjør med denne informasjonen ut over dagen, sier Rune Rasmussen.

Haugan gjør oppmerksom på at på grunn av maskestørrelsen, så er 2,5 kilo det minste av fisk som setter seg fast i notgarnet. Han påpeker at litt mindre fisk greit kan ha gått rett igjennom nota.