Altaposten tok en ringerunde til de tre største partiene i kommunen vår, med mål å finne ut hvor de står når det gjelder oppdrett i Altafjorden. Dette etter at SVs Tommy Berg i helga gikk ut og ba partiene være soleklare i sitt oppdrettsbudskap.

Alta FrP må kunne sies å være det partiet som er mest på oppdrettens side, men det betyr ikke at det er tut og kjør, sier leder Ronny Berg. Likevel, han har lite til overs for den siste tidens hofteskudd mot oppdrettsnæringa.

– Jeg syns ikke noe om å gå ut og kalle dem for cowboyer. Marin Harvest er ikke i Altafjorden en gang, påpeker Berg.

Han har vært i mange møter med næringa, og anser den ærlig opptatt av tiltak mot lus og rømning.

– Jeg opplever dem som veldig opphengt i å finne tiltak. For dette går på omdømmet deres, sier han.

Deler bekymringen

Særlig en ting er Berg klar på; oppdrettsnæringa er viktig. Han ser fram til å få på plass topp moderne lakseslakteri, og håper man skjønner at næringa gir arbeidsplasser og inntekter.

– Så du deler ikke andres bekymring for villaksen?

– Jo, Selvfølgelig. Vi er helt enig i krav om å merke fisken, men det hjelper lite når den først rømmer. Vi må ha beredskap og tiltak også, sier han.

– Vi har programfestet næringen som viktig, men kan heller ikke akseptere økt luseproblem og rømming. Så ja, næringa må ta ansvar. Selvfølgelig.

Ingen økning

– Vi må ikke ødelegge den merkevaren Altaelva er, sier Ivar Pettersen (H), som på vegne av Høyre ikke ønsker en økning i biomengden av oppdrettslaks i Altafjorden.

– Vi ønsker ingen økning, med mindre man får på plass nødvendig beredskap og nødvendige tiltak i forhold til lakselus og rømningssikre mærder, sier han, og viser til at slike skjerpete miljøkrav også er fremmet nasjonalt.

Pettersen peker på avmakten i systemet, hvor kommunen kan overprøves først av fylkeskommunen, så av fiskeridirektoratet dersom oppdretter anker vedtak.

– Det er fremdeles kun på arealbiten at vi som kommune har større grad av innflytelse. Biomassen er nasjonal politikk, og her skal havbruksnæringen være nasjonalt satsingsområde, minner han om.

Må få mer innflytelse

Monica Nielsen (Ap) mener kommunene må få bestemme mer hva angår konsesjonssaker:

– Kommunene er bare høringsinstans i konsesjonsrunder, sier Nielsen.

Hun vil kun gå med på å vurdere grønne konsesjoner i fjorden:

– Vi vil ikke legge til rette for flere åpne oppdrettskonsesjoner i Alta kommune, men grønne konsesjoner skal vurderes, sier Nielsen.

Slike konsesjoner har ekstra krav mot lus og rømming.

Også Nielsen har med skepsis merket seg problemene i næringen, hvor særlig den siste rømmingen i Kvænangen har gjort inntrykk.