– Altafolk må få et helt klart signal på hva de andre partiene mener; blir det økning i oppdrettsmengden i Altafjorden, eller blir det ikke? Folk fortjener et klart svar, sier Berg, som syns det er bra at Østre Alta Arbeiderlag nå er med i denne saken.

Som en klippe

Arbeiderlagets leder Kjetil Kristensen har overfor Altaposten signalisert nulltoleranse mot hva han kaller en oppdrett preget av cowboy-mentalitet. Berg liker dette, men sier Ap burde sagt dette for lenge siden. Han minner om at det var SV og Venstre som lokalt løftet denne saken, og som gjennom hele fireårsperioden har stått klippefast hvor andre først var med, siden tok til å vakle, Ap inkludert.

- Vi har beholdt den harde linje; ingen økning, selv om det koster oss arbeidsplasser. Hensynet til elva veier tyngre. Våre barnebarn skal også fiske laks, sier Berg. Han er enig med Kristensen, næringa opptrer slik oljenæringa opptrådte på sekstitallet, med få reelle miljøhensyn.

På høstmøtet

- Null visjonen deres er null verdt. Dette må vi få kommunestyret tilbake på. Vi kan ikke øke i en nasjonal laksefjord, vi må dessuten kreve rømingssikre, lukkete anlegg og merking av all fisk, sier han.

- Hvis Altas befolkning ønsker å ta vare på villaksen, må de stemme på partier med knallhard linje. Vi ser at Ap er i bevegelse i spørsmålet, og håper ordfører tar saken opp allerede til høstmøtet, sier Berg. Han minner om at det ennå ikke er for sent å snu. Selv er han ingen ihuga laksefisker, men har for lengst skjønt elvas verdi.

Valgtanker?

- Når jeg møter folk i utlandet og sier jeg er fra Alta, sier de ahhh, the salmon river. Så kjent er elva vår. Og så skal vi la oppdretten øke i fjorden? det er nesten utrolig, sier Berg, som også har merket seg at interessen for hard linje mot næringa igjen er på økende, nå som det nærmer seg valg. For ham er det i større grad snakk om et samvittighetsspørsmål, klargjør han, slik at holdningen står fast uten hensyn til hva som er populært eller økonomisk best i kort perspektiv.

- Dette har med identiteten til Alta å gjøre. En naturlig villaksstamme er vårt ansvar. Nå er oppdretten på tur til å ta livet av hele stammen, og det vil jeg ikke ha på samvittigheten. Det er vårt ansvar som politikere å stoppe dem fra å ta fra oss altalaksen, sier Berg.