– Dette er ikke noe valgkamputspill. To fullverdige sykehus i Alta og Kirkenes er en konsekvens av at Venstre over mange år har jobbet med å få en struktur på sykehustilbudet i Finnmark som både er mest økonomisk effektiv, men primært vil gi det beste helsetilbudet til Finnmark totalt sett. Det handler om å få mest mulig helse ut av hver krone, sier sykehusforkjemper Raymond Londal, som er andrekandidat på Venstres liste ved lokalvalget.

Enighet

Venstre er det det første av fylkespartiene i Finnmark som nå sier rett ut at de vil endre strukturen. I Vest-Finnmark vil de gjøre en statusendring mellom Alta og Hammerfest.

– Det betyr at Alta blir lokalsykehuset for Vest-Finnmark. Fortsatt skal det være et godt helsetilbud i Hammerfest, men ikke organisert som et fullverdig sykehus. I vårt forslag til ny struktur blir det to sykehus i Finnmark, ett i Kirkenes og ett i Alta der hovedtyngden av befolkningen bor, sier Venstres ordførerkandidat Trine Noodt.

Hun er lei av de to store partiene, Arbeiderpartiet og Høyre, skal kneble alle forsøk på å gi befolkningen i Alta-regionen et forsvarlig helsetilbud.

– Hver gang andre parti åpner munnen og vil ha fullt trykk bak kravet om fødeavdeling og fullverdige akuttjenester, noe som i realiteten betyr sykehusstatus, får vi beskjed om å holde munn fordi vi ellers vil erte på oss både Helse Nord og andre i Finnmark slik at vi ikke får noe. Sykehus i Alta er et legitimt krav, og selv Helse Nord har innrømmet at Alta er i en særstilling i Norge med en så stor befolkning uten sykehus, påpeker Noodt.

– Bedt om å tie

Ordførerkandidaten roser imidlertid Frp, SV og Kystpartiet som sammen med Venstre har kastet av seg munnkurven Høyre og Ap har forsøkt å sette på partiene i helsedebatten.

– Vi er alle parti som kan gå til velgerne med rak rygg etter å ha tatt kampen for både fødeavdeling og døgnkontinuerlig akuttilbud. Når selv direktøren i Helse Nord har gått ut offentlig og sagt at det Alta nå får av utbygging kun dreier som om småpenger i forhold til sykehusutbyggingen som planlegges i Hammerfest, skjønner alle at Alta kun er blitt tilgodesett med smuler. Skal vi ha mer må vi kjempe for det, påpeker ordførerkandidaten og utfordrer både Ap og Høyre i Alta til å ta en kamp for fødeavdeling og akuttjenester på sykehusnivå.

Konsekvensutredning først

Både Frp og SV, som lokalt har frontet kravet om fødeavdeling og døgnkontinuerlige akuttjenester, sier at de ikke er rede til å tegne nytt strukturkart for Finnmark.

– Alta Frp har fylkespartiet i ryggen, og har hatt det i mange år, når vi krever full konsekvensutredning før det brukes en krone på et nytt sykehusbygg i Hammerfest. Kravet om konsekvensutredning forsterkes av at Helse Nord bekrefter at kostnadsestimatene for et nytt sykehus i Hammerfest øker dramatisk, og nå har passert en prislapp på to milliarder kroner, sier ordførerkandidat Ronny Berg (Frp).

– Støtter dere Venstre i kravet om kun to sykehus, Alta og Kirkenes?

– Sykehus i Kirkenes er udiskutabelt, og vi snakker egentlig om strukturen i Vest-Finnmark. Vi står bak kravet om fødeavdeling i Alta, noe som betyr sykehus her. Jeg er sterk i troen på at en uavhengig faglig konsekvensutredning av strukturen vil konkludere med at sykehuset i vest skal ligge i Alta, men Frp vil ha utredning først og tror at det er eneste realistiske vei til å få gjort en nødvendig strukturendring.

I Alta SV er sykehusforkjemper og leder Tommy Berg bortreist. I Bergs fravær, som også er leder i Finnmark SVs, er Otto Aas den som uttaler seg i helsesaker.

– Først av alt er det overraskende at direktøren i Helse Nord bekrefter at det kun brukes småpenger på å bedre helsetilbudet i Alta. Men det stemmer. Investeringene vil være omtrent ti prosent av det foretaket har planer om å bruke i Hammerfest. Selv om vi får forbedret tilbudet noe, gir direktørens uttalelse et godt bilde på at den stille kampen ikke har vært en suksess, sier Aas og legger til:

– Alta SV vil ha en uhildet konsekvensutredning. Vi tror at konklusjonen blir at helsetilbudet må bygges nærmest pasientene.  Vi vil selvsagt kjempe for det beste helsetilbudet i Vest-Finnmark totalt sett, men tror Alta vil være sentral i en slik struktur.  Kravet vårt er krystallklart; før det investeres nye milliarder i bygg må strukturen konsekvensutredes.

Tror på sykehus i Alta

Leder i Alta Ap, Bernt Berg, sier at han er opprørt over uttalelser om at det kun skal brukes småpenger på helsetilbudet i Alta, og at det skal investeres to milliarder i Nye Hammerfest sykehus.

– At Venstre vil ha hovedsykehuset i Vest-Finnmark til Alta må jeg respektere, men jeg vil aldri gå ut og si at Hammerfest ikke skal ha sykehusstatus. Alta Ap er for å renovere Hammerfest sykehus, men at det skal brukes to milliarder kroner på nytt sykehus er ikke en  prioritering jeg vil stå inne for. Alta Ap går for sykehus i Hammerfest og Kirkenes, og vi tror det vil komme et tredje likeverdig sykehus i Alta med tid og stunder. Utbyggingen som nå er på gang, selv om det blir karakterisert som at det brukes småpenger for å få den til, tror vi vil gi Altas befolkning et stort helseløft, sier Berg.

Høyre fornøyd

Kommentarene fra Alta Ap  er i tråd med Høyres ordførerkandidat Ivar Pettersens syn.

– Det er litt overraskende at det fra Helse Nord kommer utsagn om at det kun brukes småpenger i Alta. Personlig synes jeg ikke at vi har overvurdert effekten av tilbudene som nå kommer i utbyggingen. Vi må se det i forhold til tilbudet vi har, og da er vi kommet et godt stykke videre. Nå blir jobben å å få gjennomført utbyggingen og videreutvikle tilbudet, sier Pettersen som tror at den nasjonale sykehusplanen som kommer til høsten vil fortelle om hvordan framtidens sykehus blir.

GJØR NOE: Venstre hevder at Ap og Høyre har forsøkt å sette munnkurv på partiene som ikke har vært fornøyd med den stille linje i helsesaken. Ordførerkandidat for Venstre, Trine Noodt, vil likevel kjempe for sykehus i hjembyen.