– Vi har hele tiden sagt at prisen som Helse Nord og Finnmarkssykehuset har operert med har vært satt alt for lavt. Onsdag 8. juli informerte direktør Lars Vorland i Helse Nord om at prislappen på et nytt sykehus i Hammerfest blir mye høyere enn tidligere antatt. Nå tror Helse Nord et nybygg kan komme på to milliarder. Det er i tråd med det jeg og andre har hevdet, sier Venstres andrekandidat ved høstens valg, Raymond Londal.

Småpenger i Alta

Da direktør Lars Vorland møtte formannskapet i Hammerfest for kort tid siden uttalte han ifølge ifinnmark.no dette: «Det vi skal gjøre i Alta er småpenger i forhold til det vi skal gjøre i Hammerfest.»

Vorland og Helse Nord har nå justert opp kostnadsanslagene på et nytt sykehus i Hammerfest. Det som inntil for kort tid tilbake skulle koste under 1,5 milliarder kroner anslås nå til å koste over to milliarder kroner.

– Det spesielle er at Lars Vorland faktisk bekrefter det jeg lenge har påstått, at sykehuset vil koste to milliarder. Beløpet har vært én av de økonomiske bærebjelkene i min og andres argumentasjon for at Alta må bli nytt sykehussentrum i vestfylket, sier Londal.

Han mener at det er merkelig at Helse Nord først etter at «Utviklingsplanen mot 2030» er vedtatt, velger å innrømme at «Nye Hammerfest sykehus» blir langt dyrere enn foretaket tidligere har signalisert.

– Dette må de ha visst om lenge og burde lagt kortene på bordet slik at Utviklingsplanen ble vedtatt på rett grunnlag. Det er uansett hyggelig at Helse Nord bekrefter det jeg tidligere har sagt. Det viser at argumentene for at et sykehus i Alta fremdeles holder vann.

Ikke bra nok

Han synes det som er kommet fram om programmet fra Ap i liten grad vitner om at partiet vil være en forkjemper for helsetjenester på sykehusnivå i Alta.

– Det er skuffende at Alta Ap ikke vil gå i kampen for et fullverdig sykehus i Alta. Det er betegnende at selv ledelsen i Helse Nord sier at et er småpenger de skal bruke i Alta i forhold til utbyggingen som er planlagt i Hammerfest, klargjør Londal.