– Det kunne gått riktig så ille hvis jeg også hadde lagt meg.

Brynjar Hykkerud ser bort på huset fra 1958, hvor bare det utvendige skallet står igjen. Taket er hakket opp, vinduene knuste. Det hvite inngangspartiet er nå kullsvart etter brannen som startet like før klokka 5 søndag morgen.

Hørte ikke alarmen

Brynjar er hjemme for sommeren. Til vanlig studerer han i Trondheim, men bruker sommerferien til å jobbe som rørlegger og bor da sammen med tvillingbroren Sindre i det gamle barndomshjemmet på foreldrenes tomt på Lampemyra. Brynjar har soverommet i andre etasje. I rommet hvor guttene mener at brannen skal ha startet.

– Det er litt ekkelt å tenke på hva som kunne ha skjedd hvis jeg også sov, eller hvis Sindre var alene hjemme, sier Brynjar.

Etter å ha vært på byen natt til søndag, gikk Sindre og la seg. Noen venner ble med til bolighuset og fortsatte festen sammen med Brynjar.

For mens brannalarmen ulte, fikk festdeltakerne fart på seg. Men Sindre Hykkerud registrerte ikke lyden, ettersom to dører skilte hans soverom og brannvarsleren.

– Jeg våknet av at kompisen min Kåre ropte at jeg måtte stå opp. Men jeg trodde han bare skulle ha meg opp på faenskap. Det var først da han fortalte at det brant og begynte og skulle bære meg ut, at jeg forsto alvoret, forteller Sindre.

– Øyevippene krøllet seg av varmen

Da brannalarmen først begynte å gå, skjønte ingen hvorfor. De kunne verken se flammer eller røyk i gammelhuset, i foreldrenes bolig eller i fjøset, som alle er seriekoblet. Foreldrene var bortreiste og etter å ha sjekket at alt var ok med kyrne, hørte de en mistenksom knitring da de returnerte til kårboligen.

– Da jeg kom opp trappa inne i huset, så jeg flammene inne på soverommet mitt. En kompis prøvde å slokke brannen med en dyne, men fikk brannskader på armen. En annen hentet vannbøtter, uten at det hjalp, erindrer Brynjar, som ikke visste hvor brannslokningsapparatet var.

Så kom Brynjar på det andre rommet i øvre etasjen, hvor alle musikkinstrumentene hans sto lagret.

– Jeg ville prøve og redde i alle fall ett instrument, men midt i trappa var det da så varmt at øyevippene begynte å krølle seg. Da skjønte jeg at det var på tide for oss å komme oss ut.

Måtte ha nye arbeidsklær

Få minutter senere kom brannvesenet til stedet, men eneboligen er totalskadd. Sindre klarte å redde en tv og en datamaskin ut verandadøra. Ellers er brødrenes eiendeler tapte.

– Jeg rasket med meg et par jakker i gangen. Nøklene til leiligheten i Trondheim var i den ene jakkelomma, forteller Brynjar, som var nødt å hente seg nye arbeidsklær og reservenøklene til Comfort-bilen før han kunne jobbe som normalt på mandag.

– Heldigvis er det bare materielle ting og ingen ble alvorlig skadd, skyter Sindre inn.

Kompisen som brant armen, samt ei venninne som pustet inn røyk, ble kjørt til legevakta for bandasjering og sjekk. Ellers har vennegjengen på seks sluppet unna infernoet med skrekken.

– Man får jo litt panikk når man kommer ut på gårdsplassen og ser flammene bre om seg på begge sider av huset. Det er sykt hvor fort det går. Heldigvis var det ingen vind denne dagen, og fjøset sto trygt, enes brødrene, som nå tilbake på gutterommet.

Tror laderen kan være årsak

Brynjar Hykkerud gikk opp i toppen av trappa da det begynte å brenne og så da flammene inne på soverommet sitt i andre etasje.

– Jeg vil presisere at vi ikke vet brannårsaken enda, men jeg mistenker at det kan ha vært telefonladeren min. Det sto ingenting annet på der inne, og panelovnen pleier å være avskrudd på sommeren, sier Hykkerud.

Han har som vane å lade telefonen om natta og lar laderen stå i stikkontakten hele døgnet.

– Men hvis det skulle vise seg at det er laderen som er brannårsaken, kommer jeg nok ikke til å gjøre dette lenger.

Det synes Knut Norum, fagansvarlig i Brannvernforeningen, er en lur idé.

– Det er risiko involvert i å lade om natta. Kanskje bruker noen uoriginale deler, som ikke har de samme kvalitetene som de originale, selv om disse er CE-merket, opplyser Norum overfor Altaposten.

Også ladere som står i stikkontakter, men ikke er koblet til en telefon, kan begynne og brenne.

– Småelektronikk bruker litt strøm hele tiden. Vi anbefaler å lade når man er tilstede, og i våken tilstand, slår han fast.

Brannvesenet i Alta har ennå ikke påbegynt etterforskningen og vil ikke spekulere i hva brannårsaken kan være.