MANGE VERDIER: Laksen er sentral for en hel elvekultur, med alt fra elvebåten til familien på bredden, sier ALI-leder Tor Erland Nilsen. Foto: Ane Bjarke

Antall laksefiskere i norske elver synker, og det fiskes færre døgn per sesong, sier forsker Stian Stensland ved Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet. Bakgrunnen er en spørreundersøkelse med 7.400 laksefiskere, som altså viser synkende tilfredshet og interesse.

– Det går ut over fisketurismen, sier Stensland, som peker på nyrekruttering samt rerekruttering av tidligere laksefiskere som nødvendig dersom trenden skal snus. Sentralt i arbeidet står gode og levedyktige laksestammer.

Mulige tiltak?

– En kombinasjon av mer laks, bedre og mer tilgjengelig fiske, delvis billigere fiske og bedre informasjon om laksefiske i Norge til utlendinger, synes å være blant de tiltak som vil ha størst effekt, sier Stensland, som har undersøkt en lang liste av mulige tiltak.

– Fra et forvaltningsståsted er det vanskelig å peke på konkrete, effektive enkelttiltak som kan få flere til å fiske og bruke flere dager på laksefisket, sier han.

La laksen leve

Alta laksefiskeri interessentskap følger utviklingen nøye, og leder Tor Erland Nilsen viser også til den spesielle kulturen vi har rundt elvefisket her i Alta.

– Laksebestanden er helt sentral for elvekulturen vår. Forsvinner laksen fra elva, blir også elvebåten borte, og familietradisjonen på elvebredden. Så det er mange viktige tema som er inne i dette bildet, sier lederen.