– Vi kan ikke gamble med dette, sier ordførerkandidat Monica Nielsen og slår om seg med hendene i Forbygninga. Hun har døgn i elva og benytter anledningen til en lekkasje fra programmet som er snekret til høstens kommunevalg.

Glad for enighet

– Det har vært tverrpolitisk enighet i Alta-politikken å sette foten ned for volumøkning, men i årets valgprogram har vi brukt et helt kapittel på å tømre ut vår politikk for laksen og Alteelva. I det ligger det ingen kritikk av at vi har vært for passive i dette spørsmålet, men akkurat nå føler vi at tiden er inne for en grønnere politikk på området.

Ap-politikken før valget er tømret på fire plattformer.

– Jobbe for å sikre villaksbestanden og forhindre at den blit ytterligere truet av rømt oppdrettslaks og andre utfordringer som lus og sykdom.

– Arbeide for en kommunal arealavgift på oppdrettsnæringa.

– Jobbe for etablering av et forskningssenter for både villaks og oppdrettslaks i Alta.

– Arbeide for at det ikke legges til rette for flere åpne oppdrettskonsesjoner, men unntak av grønne konsesjoner der det stilles strenge krav.

Vil være føre var

Nielsen og Jensen klargjør at dette innebærer et klart løfte om å prioritere Altalaksens ve og vel på topp.

– Vi programfester en vær varsom-linje, men er glad for at kommunestyret har stått samlet i spørsmålet. Vi trenger både SV, Venstre og Miljøpartiet de grønne som korrektiver til rådende politikk, men vi kan forsikre at Arbeiderpartiet rommer både sterke talsmenn for villaksen og et bærekraftig havbruk som sikrer verdiskaping, sier duoen Nielsen og Jensen.

– Betyr dette at dere ikke er like opptatt av realiseringen av lakseslakteriet på Langnes?

– Nei, overhode ikke. Vi mener det er fullt mulig å forene disse hensynene. Ap har hele tiden vært opptatt at å realisere lakseslakteriet og skaffe Alta disse viktige arbeidsplassene. Det står fast, men vi er samtidig klar på at det ikke skal gambles med altalaksen. Derfor ønsker vi ikke åpne konsesjonsrunder, men mener det skal stilles krav, sier de.

– Det kan virke som om kampen for arealavgift er en tapt sak?

– Vi har registrert at fiskeriministeren setter foten ned, men landsmøtet til Ap ønsker en slik avgift og vi har tenkt å jobbe videre for den saken, sier Monica Nielsen bestemt.

Den gode dialogen

Arbeiderpartiet roser oppdrettsnæringa og ALI for at de har fått i gang en dialog om beredskap hvis noe skjer i fjorden.

– Vi synes også det er naturlig at det etableres et forskningssenter i Alta. Vi har masse kunnskap nedarvet om Altaelva, kunnskap som vi bør forvalte på en god måte. Samtidig er det altså etablert et betydelig kompetansemiljø i Kunnskapsparken knyttet til oppdrett. Vi mener alle gode krefter sammen bør få til et slikt senter, sier ordførerkandidaten.

Ap-toppene er slett ikke upåvirket av de siste dagers skriverier om villaksen i Altaelva. Dette er en ressurs som betyr ekstremt mye for innbyggerne, mener de.

– Jeg har drevet utested i Alta de siste 15 årene. Det sier sitt når lokalene tømmes i ukene før St.Hans. Det er ekstremt stor interesse for Altaelva, og det er en verdi som kanskje ikke kan prises høyt nok, sier Kristin Jensen, som forteller at familiens ferieturer til Alta ble styrt av om onkelen hadde tilgang på døgn i elva.

Monica Nielsen mener det handler om verdier som ikke kan skusles bort.

– Elva betyr enormt mye for trivsel og bolyst. Jeg suger virker inn gleden av å være med elva på disse døgnene, sier Nielsen, klar for å overta stanga.