Det kommer ifølge ABC-nyheter frem i boken «Politiledelse», der Aas har bidratt med ett kapittel. Ettersom han i dag er direktør i Finnmarkssykehuset, er han i boken bedt om å sammeligne rollene som toppleder innenfor politi og helse.

– Da jeg varslet POD om at jeg var innkalt til høringen, ble jeg fra lederhold kraftig utfordret på om jeg virkelig hadde tenkt å takke ja til å forklare meg overfor komiteen. Dette opplevde jeg som både merkelig og ubehagelig, ut fra min grunnholdning om at jeg som politimester og embetsmann selvfølgelig ville takke ja og stille opp på invitasjon fra landets øverste folkevalgte organ, til kontrollhøring i den alvorligste saken i norsk etterkrigshistorie, skriver den tidligere politimesteren i boka.

I boken skriver Aas at han fikk erfare det han tolker som en frykt for åpenhet da han ble innkalt til høringene i Kontroll- og konstitusjonskomiteen i november 2012.

– For meg ble dette en illustrasjon på manglende vilje og ønske om åpenhet i og fra politiet. At dette kom til syne i forbindelse med Stortingets kontrollhøring etter 22. juli-saken, hvor politiets kultur, holdning og ledelse ble kritisert forsterker etter mitt syn bare alvoret i problemstillingen. For meg var det en selvfølge å stille opp til kontrollhøringen, noe jeg også gjorde.», skriver Aas, ifølge ABC-nyheter.

Verken politidirektør Odd Reidar Humlegård eller Torbjørn Aas har ønsket å kommentere saken overfor ABC-nyheter. Boka lanseres 12. august.