Det mener ordfører i Alta, Laila Davidsen, om de kompenserende midlene for 2015. For inneværende år fikk Finnmark tildelt 113 millioner kroner, hvorav utbedring av farleden til Leirpollen i Tana ble tilgodesett med 20 millioner.

Klappet og klart

Nå viser det seg at selve mudringen og det øvrige anleggsarbeidet i forbindelse med utbedringen av farleden til kvartsittbruddet i Leirpollen ikke kommer i gang i 2015.

– Dermed mener jeg at pengene burde vært overført til Alta, hvor alt er klappet og klart for utvidelse av rullebanen, sier Høyre-ordfører Davidsen til Altaposten. Hun legger til:

– I verste fall risikerer man å miste de 20 millionene, ettersom det ikke er sikkert at de kan overføres til neste år.

Brev til regjeringa

Kompenserende midler er noe som ble innført i fjor, som en avbøting for at regjeringa innførte full arbeidsgiveravgift for transportnæringa i Troms og Finnmark. Regjeringa har fått kritikk for at midlene ikke er friske penger, men heller fremskyndede penger fra Nasjonal transportplan. Dette er noe Laila Davidsen tar opp i et brev hun har sendt til

samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og kommunalminister Jan Tore Sanner.

– Vi har vært av den oppfatning at de kompenserende midlene skulle være tillegg til allerede vedtatte prosjekter i gjeldende NTP, slik at man kunne få ytterligere satsing på infrastruktur i nord. Noe som både næringslivet og det politiske miljøet også stiller seg bak. Derfor er det nå viktig at det tilfaller fylket midler som umiddelbart kan tas i bruk, og at det bevilges penger til klargjorte prosjekter, skriver Davidsen.

Sendte ønskelista

Hun viser til at første trinn av utbygginga av rullebanen vil forløpe seg til 20 millioner, og 2. trinn 30 millioner. På en prioriteringsliste skriver Davidsen at hun ønsker 20 millioner i 2015, og sikter da til de millionene som står ubrukt i Tana-prosjektet. For 2016 ønsker hun 20 nye millioner til rullebanen, og 100 millioner til avlastningveien/E6 og for 2017 ber ordføreren om at avlastningsveien får ytterligere 100 millioner av de kompenserende midlene.