I samme forbindelse skal det nevnes at direktoratet påpeker at dispensasjon kun gjelder person, aldri selve tilsettingsprosessen. Saken gjelder Albert Vekve, som i fjor ble forbigått ved tilsetting av ny utrykningsleder. Vekves klage, via Delta til sivilombudsmannen, førte til kraftig refs av Alta kommune.

– Det Vekve har opplevd er dessverre alt for vanlig, sier Trond Busterud, leder for Branntjenestens yrkesorganisasjon (BTY). Han har selv hørt om mange liknende saker, men få når offentlighetens lys.

– Få tar belastningen ved å klage. Folk kvier seg for å gå i konfrontasjon med sin arbeidsgiver. Vi ser bare toppen av isfjellet, men denne ukulturen i brannvesenet er trolig på vei bort, sier lederen.

Uråd å rette opp

At et flertall av slike forbigåelser ender i stillhet, skyldes også at skaden er umulig å rette opp, forklarer Busterud.

– Uansett hvilke ulovligheter som er gjort i tilsettingsprosessen; når den som får tilbudet først har takket ja, så kan ikke jobben tas tilbake. Og når man uansett ikke får stillingen, så er det få som gidder å følge det opp.

Busterud tror årsaken er arbeidsgiverside med manglende kompetanse og for høy tro på egen styringsrett. Han er glad sivilombudsmannen ber Alta kommune skjerpe seg, og har sett saker med til dels diskriminerende overtramp.

– Et eksempel er arbeidsgiver som satte aldersgrense på 26 år for å søke, sier Busterud, som lover at klagesaken fra Alta vil bli brukt i fagforeningsarbeidet.

Kun for person

Alta kommune har vist til en nasjonal praksis med dispensasjoner, men avdelingsdirektør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Anne Rygh Pedersen, sier at dette aldri kan omfatte selve ansettelsesprosessen.

– Vi blander oss overhodet ikke opp i ansettelser, det er kommunens ansvar. Dispensasjonen gjelder bare han som ble ansatt, og vi tar heller ikke i mot generelle søknader, sier hun.

Rygh Pedersen har funnet fram søknaden fra kommunen, datert Alta den 5. september 2014, dagen etter at ansettelse fant sted. Dette er normal prosedyre, bekrefter hun.

DSB var sist på tilsyn i Alta i 2013. Den gang var kompetanse ennå ikke et av tilsynsobjektene, men denne saken tyder på at Alta kommune i alle fall er opptatt av å få på plass kompetansen, sier hun.