I 1980 var det 2.500 skjenkebevillinger. I 2012 var tallet tredoblet til 7.500 bevillinger, viser rapporten Rusmidler i Norge fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS).

Økningen er en naturlig konsekvens av at Norge er blitt mer internasjonalt, mener stortingsrepresentant Morten Wold (Frp), som sitter i helsekomiteen på Stortinget.

– Det er lenge siden den norske forbudslinjen ble forlatt. Vi ser at trender fra andre land med mer kontinentalt forbruk kommer hit. Likevel er det strenge skjenkebestemmelser i Norge, sier han til Vårt Land.

Økt tilgjengelighet gir økt forbruk, påpeker han, men legger til at politikken er lagt opp slik at de som har problemer, får hjelp.

– De som misbruker alkohol, får tak i det uansett om det er to, fire eller tolv skjenkesteder i kommunene, påpeker Wold.

Generalsekretær Mina Gerhardsen i avholdsorganisasjonen Actis mener alkoholpolitikk bør vies større plass i høstens kommunevalg enn tidligere.

– Det er mye prat om skole og eldreomsorg, som jo er viktige temaer. Men alkoholpolitikk er også viktig. 1,5 million nordmenn sier de plages av støy, vold og utrygghet i forbindelse med utelivsfyll. Det er klart dette angår mange, også de som ikke er på utestedene, sier Gerhardsen. (©NTB)