Multeblomstene har kommet i rikt monn, og hadde bare insektene vært her nå, så kunne det ligget an til et skikkelig multekalas i begynnelsen av august. Men det spørs om det går den veien i år.

– Kjølig vær og lite insekter er ikke gunstig for multebæra, men jeg kan ikke si at det verken blir et katastrofalt dårlig eller et godt multeår ennå. Det som iallefall virker klart er at multebæra kommer sent i år, sier Kristian Nyvoll, gartner ved Tromsø botaniske museum, til Altaposten.

Best ved nyblomstring

– Hvor lenge kan multeblomsten bli stående å vente på insektene før det er for sent?

– Det ideelle er at de blir bestøvet når de akkurat har foldet seg ut, men samtidig er blomstene skapt for å bestøves, så de slipper frø over et ganske vidt tidsspenn, sier Nyvoll.

Litt insekter er det

De to siste årene har det vært rekordtidlig multesesong, med moden bær fra midten av juli mange steder, grunnet skikkelig sommer fra juni. I år har juni vært svært kald og grå og når dette vedvarer inn i juli kan man begynne å frykte det verste. Men insektsforsker Jostein Kjærandsen ved Tromsø botaniske musem, gir multesankerne et lite håp.

– Mange insekter klarer seg fint med mindre varme, så det er ikke slik at alle insekter er borte, selv om den store stikkmyggsesongen lar vente på seg. Og noen humler er alltid ute og flyr, sier han.

Kristian Nyvoll sier at man ennå ikke vet med sikkerhet hvilke insekter multeblomstene er avhengige av for pollenering, men at det både kan være humle og mygg. Ifølge naturtips.no er insekter mest effektive når det kommer til bestøving, men også vindbestøving bidrar. Ellers er miksen mellom vind, luftfuktighet og temperatur av stor betydning.

Nesten minusgrader

Per Edvard Johnsen, ved Mollisjok fjellstue, bekrefter at det er lite insekter.

– Det er så kaldt at det finnes jo ikke insekter. Om nettene er det nesten minusgrader, sier oppsitteren på fjellstua, som tror på lite bær i år.

Anton har trua

Evig optimist og ivrig multebærplukker, Anton Dahl fra Kautokeino, tror derimot det kan gå mot kronår på viddene ved Kautokeino, som ligger lengst sør av alle områdene i Finnmark.

– Det er utrolig mye multeblomst i år, og insektene er også begynt å komme til Kautokeino, så dette lover godt, mener Dahl, som også rapporterer om godt med vind den siste tida.

– Det er jo også gunstig med tanke på å spre frøene, sier Dahl.

Hunn- og hanblomster

Kona til Dahl, Anne Dahl, har god peiling på botanikk og hun kan fortelle at dersom man kommer til en multebærmyr der det ikke er noen hvite blomster, men kun røde, så må man ikke umiddelbart fortvile.

– De røde blomstene er hannblomster, mens de hvite er hunnblomster. Så det kan godt bli multer på myra selv om det ikke er fullt med hvite blomster der, beroliger Anne Dahl. Ektemannen mener at folk som bruker å legge ferien til multebærtida, trygt kan holde seg på jobben noen uker lengre.

– Det blir tidligst bær i begynnelsen av august her oppe. Insektene har latt vente på seg. Men nå er de her, sier friluftsmannen.

FORSKER: Jostein Kjærandsen ved Tromsø museum bekrefter at det er lite insekter, men noen har det kommet, sier forskeren.