I et brev til Fylkesmannen til Finnmark anker den samiske barnehagen Álttá Siida og eier Alta sameforening kommunestyrevedtaket om ikke å utvide antall plasser i den samiske barnehagen fra høsten av.  De mener Alta kommune bryter loven, og viser blant annet til opplæringslovens paragraf 6 -2 hvor det sies det at barn har rett til opplæring i samisk.

– Dette gjelder ikke bare grunnskole og videregående skole, men også barnehagene, påpeker leder i Alta sameforerning, Inger Elin Utsi og styreleder i Álttá Siida, Jan Erik Henriksen, som har ført klagen i pennen.

Plikter å tilrettelegge

De viser til at det i paragraf 2 i barnehageloven heter at «barnehagen skal ta hensyn til barnas alder, funksjonsnivå, kjønn, sosiale, etniske og kulturelle bakgrunn, herunder samiske barns språk og kultur». De mener Alta kommune snakker i mot seg selv når de på den ene siden i vedtaket sier at det er viktig å tilrettelegge for samisk språk og kultur, mens de på den andre siden ikke vil gi samiske barn tilstrekkelig med barnehageplasser.

Fleksible penger

Utsi og Henriksen viser videre til at kommunene får midler fra staten for å sikre fleksibelt barnehageinntak.

– Disse midlene kunne ha blitt benyttet til å øke kapasiteten ved Álttá Siida . Derimot bruker ikke Alta kommunene midlene til et fleksibelt opptak, men til å finansiere øvrig barnehagedrift. Dette kan ikke være intensjonen med midlene fra staten, sier duoen, som gjerne vil ha Fylkesmannens vurdering av praksisen.

Samtlige ett år

Sameforeninga og barnehagen viser også til barnehagelovens paragraf 12 a, rett til plass i barnehage, hvor det står at «Barn som fyller ett år senest innen utgangen av august det året det søkes om barnehageplass, har etter søknad rett til å få plass i barnehage fra august i samsvar med denne loven med forskrifter».

– I oversikten over søkere fremgår det at nesten samtlige av våre søkere er fylt ett år og har dermed rett til plass fra barnehageårets begynnelse og ikke slik kommunestyrets vedtak, punkt 4 sier: at man skal avvente eventuelle utvidelser i kommunale barnehager.

Mange uten plass

Med kommunestyrets nei til utvidelse av antall samiskspråklige barnehageplasser i Alta, vil mange samiske barn stå uten tilbud høsten 2015, påpeker Utsi og Henriksen, som mener dette er lovstridig.

– Alta kommune kan ikke argumentere med at de har 100 prosent dekning og henvise samiskspråklige barnehagesøkere til ledige plasser ved ikke samiskspråklige tilbud. En slik fortolking av innfrielse om rett til plass vil være høyst urimelig og ikke i tråd grunmlovens paragraf 110A, sameloven, opplæringsloven og øvrige lovers rett til opplæring i og beskyttelse av samisk språk og kultur.

Kan skape presedens

Fungerende ordfører i Alta kommune Ronny Berg stemte for å utvide den samiske barnehagen. Dette fordi han mener det er riktig overfor den samiske befolkningen og fordi han mener det ikke vil bli så dyrt, siden barnehagen allerede har mange ting på plass i forhold til areal og personell.

– Det blir spennende å høre hva Fylkesmannen sier. Dersom det slås fast at vi bryter loven, vil det få ringvirkninger for andre kommuner. Det kan bli tøft økonomisk for mange, spår han.