– Om folk ikke har et arbeid å gå til, vil det føre til mer fraflytting og mindre skatteinntekter, sier Ronja Garden, ordførerkandidat for Loppa Senterparti, som vil at kommunen selv skal kjøpe fiskebruket i Bergsfjord.

– Vi prioriterer i aller høyeste grad å finne en ordning for fiskemottak i Loppa, sier Ronja Garden.

Loppa kommune har vært uten fiskemottak i flere år, etter at drifta av bruket i Bergsfjord ble lagt ned. Fiskebruket eies av Roro Invest AS hvor Roy Arne Pettersen er hovedaksjonær. Han har uttalt til Loppa kommune at han ønsker å selge. Nå foreslår Loppa Senterparti at kommunen kjøper fiskebruket, for så å leie det ut til en som vil drive det.

– For å finne penger til dette, kan det være tilstrekkelig å ha en ordfører i 50 prosent stilling. Da kan man frigjøre noen midler der, mener Garden.

– Vi ønsker at det nesten for enhver pris skal være fiskemottak i Loppa. Det vi kan tenke oss til er at kommunen omså kjøper dette fiskebruket. Vi ser at arbeidsplassene det skaper, er nødvendig for kommunen, sier hun.

Fikk svar

Senterpartiets Fabrice Galine tok opp saken under et åpent møte på Sandland 18. juni. Da spurte han om kommunen ville gå inn og kjøpe bruket og leie det ut til noen som ville drive det. Han viste til lignende løsninger i Kvænangen og Måsøy. Senterpartiet har også bedt ordfører Jan Eirik Jenssen (Kp) om en skriftlig redegjørelse for hva som er gjort.

– Svaret vi har fått fra dem viser som fryktet at saken ikke er tatt opp politisk, og bare så vidt fulgt opp administrativt, sier Ronja Garden.

Garden mener man må kunne legge press på eieren av fiskebruket, om å enten få til drift, eller selge.

Hun tror nok at ordføreren har gjort det han tror er best, men sier at de nå foreslår å tenke litt mer utradisjonelt.

Kan koste

– Vi må imidlertid se på hva som blir best for Loppa. Det kan komme til å bli en investering for kommunen. Men om folk ikke har et arbeid vil det føre til fraflytting, mindre skatteinntekter. Uten folk er vi ikke mye verd, sier Garden.

– Er dette den viktigste valgkampsaken for dere?

– Den vil nok være blant de viktigste, for vi ser verdien i primærnæringa. Senterpartiet for norsk mat, og fisken vår er jo norsk mat. Det er en utrolig viktig sak for oss, fastslår hun.

Opp til eieren

Avtroppende ordfører Jan Eirik Jensen sier det er utelukket at kommunen skal kjøpe fiskebruket.

– Om det skal bli drift i fiskebruket i Bergsfjord, er opp til eieren. Bedriftseiere må jo drive selv. At Loppa kommune skal etablere en bedrift, blir helt feil for meg, sier ordfører Jan Eirik Jensen.

Han sier signalene fra de andre politikerne er helt klare. Kommunen kan ikke kjøpe et fiskebruk for så å leie det ut. Fiskebruket vil dessuten måtte settes i stand.

– Vi har ingen mulighet til å gjøre dette med den økonomiske situasjonen vi er i i dag, slår han fast.

– Men jeg ønsker av hele mitt hjerte at det skal etableres et fiskebruk i Bergsfjord. Jeg skulle ønske vi kom dit. Vi har jo engang vært en stor fiskerikommune, sier han.

VIL KJØPE: Ronja Garden i Loppa Senterparti mener kommunen bør kjøpe fiskebruket. Foto: Privat