– Isen var sikkert 40-50 centimeter tykk. Jeg kunne både danset og tatt salto der, sier Herlof Hammari etter en noe spesiell sommerfisketur.

Fire timer opp

Som en protest mot det kalde været fant Hammari tirsdag ettermiddag ut at han ville sjekke ut et gammelt tips han hadde fått av en eldre kompis for tjue år siden. Tipset gikk ut på at det gikk an å fiske på isen langt utover sommeren, bare man kom seg høyt nok opp.

– Jeg har jo vært og fisket på isen rett før Sankthans tidligere, men aldri i juli, innrømmer Herlof, som understreker at han virkelig måtte slite for føden på denne turen.

– Det føles som om jeg er påkjørt av en trailer. Det var ekstremt bratt og jeg brukte fire timer på å komme meg opp, sier Herlof to dager etter den tøffe ekspedisjonen, som ble kronet med mange flotte røyer.

– Joda, det ble fin fangst, sier Hammari, som ikke har lyst å dele alle hemmelighetene med Altapostens lesere.

Overrasket Haukland

– Fisket røye? Jon-Håvar Haukland ved miljøavdelinga i Alta kommune er synlig overrasket når Altaposten bringer til torgs den kuriøse nyheten.

– Ja, det må jeg si. Jeg har sjøl vært og fisket ørret 300 meter over havet for tre uker siden, så at noen fortsatt kan fiske på isen var overraskende. Det må jo være Langfjordfjellene, er stalltipset fra Haukland.

– Ja, det er i de områdene, bekrefter Hammari, som røper at han har vært på over 800 meters høyde og pilket.

– Det er som to ulike verdener. Da jeg startet hjemmefra onsdag var det fint vær, men der oppe var det vinter. Så lenge sola var oppe var det likevel fantastisk, men om natta ble det virkelig hustrig med fire minus, opplyser Hammari, som heldigvis hadde både telt og bikkje for å holde varmen.

Fortsatt kaldt

Ved værvarslinga i Tromsø ler de godt når de hører om isfisketur i juli.

– Med tanke på den kalde juni måned vi har hatt er det forsåvidt ikke overraskende, det ligger snø i fjellene i Tromsø også, men likevel er det jo litt spesielt , medgir meteorolog Unni Thomsen, som har mer nordavind og kaldvær å by på.

– Men fra onsdag blir mer ustabilt. Det kan jo gi håp om at det blir varme. I alle fall fra 10 til 15 grader, sier Thomsen.

– Vi kan ta av «longsen» med andre ord?

– Ja, he he, eventuelt dra på isfisketur.

Haldde blir blåbær

Det spørs om Herlof Hammari er innstilt på det.

– Dette er ikke en tur jeg vil legge ut på igjen med det første. En tur til Haldde blir bare blåbær i forhold, fastslår friluftskaren.

Jon-Håvar Haukland mener ekspedisjonen til Hammari sier ganske mye om hvor vi bor.

– Det er veldig spektakulært med store kontraster og muligheter.

ARTIG SLIT: Friluftsentusiast Herlof Hammari måtte svette for å komme seg til et skikkelig hemmeligvann for å isfiske natt til 1. juli. Foto: Herlof Hammari