Krisen i Hellas er merkbar over hele verden, men bankene i Alta mener det er liten grunn til panikk

– Vi har kapasitet til å dekke pågangen i våre minibanker, sier finansrådgiver i DNB Alta, Bjørn-Helge Andreassen.

Etterfylles

Han lover rask etterfylling, hvis det skulle bli nødvendig.

– Vi ser at etterspørselen etter euro er litt større nå enn til vanlig, men foreløpig har vi ikke gått tom. Det samme gjelder DNBs minibanker på Gardermoen. Skulle minibankene tømmes har vi mulighet til å etterfylle, så jeg tror ikke det vil bli et problem hos oss i Alta, sier Andreassen

Han medgir at banken har hatt bekymrede kunder med booket tur til Hellas på besøk. Både par, unge og eldre, samt barnefamilier, har stilt spørsmål ved hvordan de skal forholde seg til situasjonen. Han har følgende tips å komme med.

– Når man kommer til Hellas som turist, er det ingen begrensinger på uttakene i minibankene der. For grekere er grensen satt til 60 euro per dag, mens den internasjonale grenser er som før. Vi har fortalt kundene våre at det kan være lurt å ta med seg mer kontanter enn før, men heller ikke for mye.

– Bestill safe

Grunnen til det er nettopp grekernes situasjon. Hellas har aldri vært nevnt i tyverienes store sammenheng, men desperate situasjoner kan utløse desperate handlinger.

– På de stedene man kan betale med kort anbefaler jeg det, så kan man heller spare kontantene til steder hvor kort ikke er et alternativ. Flere restauranter og utesteder har gjort det enklere å betale med kort, så fra vårt ståsted bør nordmenn vurdere å ha med seg ulike typer kort, og kanskje øke maksgrensen på disse, sier han.

Håvard Erlandsen, kundebehandler i Nordea Alta, er enig i Andreassens konklusjoner.

– Vi gir våre kunder de generelle rådene før avreise på sommeren. Vi har egentlig ikke merket noen spesiell endring nå sammenlignet med tidligere, men vi har et par tips å komme med. Ikke ta ut for mye penger, men tilstrekkelig, ha med deg kredittkort og bestill safe på hotellet du skal bo på, sier Erlandsen.

Reiseoperatøren Ving sier på sine hjemmesider at de anbefaler nordmenn å ha kontanter i reiseveska. Andreassen er enig, men også han trekker frem sikkerheten på et yndet feriested.

– Problemet om man tar med seg for mye kontanter, over 25.000 norske kroner, er at det må fortolles når man ankommer Hellas. Om du tar med kontanter på reise, så legg det trygt på hotellrommet, ikke gå rundt med tusenvis ute blant andre. Det er viktig å ta noen sikkerhetshensyn, men foreløpig er det ingen grunn til panikk, avslutter han.