– Ja, for å si det litt humoristisk, så er det slik man driver valgkamp i Nord-Korea også, sier leder i Alta Frp, Bengt Rune Strifeldt.

Det var tirsdag kveld at mange innbyggere i Alta fikk telefon fra Infact, der de ble bedt om å svare elektronisk på en rekke spørsmål knyttet til lokale samfunnsforhold og politikk. Ett av spørsmålene var å vurdere ordførerkandidatenes popularitet på en skala fra 1-5. I svaralternativene var alle partier, unntatt Frp, Kystpartiet og De kristne tatt med.

– De turte vel ikke høre hvor populær Ronny er, kommenterer Strifeldt.

Ikke reell?

Fra Infact får Altaposten opplyst at det er Arbeiderpartiet lokalt som står ansvarlig for spørsmålene, men at det ofte bare er de mest reelle partiene som blir listet opp når man vurderer spørsmål og svar.

– At Frp ikke skulle være reell i Alta forundrer meg stort, sier varaordfører for det tredje største partiet i Alta, Ronny Berg.

En glipp

Fra Arbeidspartiets side legger man seg skinnflate og hevder at det hele er en glipp.

– Vi er like interessert i å vite Ronny Bergs popularitet som det Frp er, så dette er en glipp. Både Kystpartiet og Frp skulle selvsagt vært med på lista. Det som trolig har skjedd, er at når jeg ba Infact kutte ut Partiet de kristne, som vi mener ikke er hensiktmessig å ha med på lista grunnet oppslutningen, så har de fjernet både KP og Frp samtidig. At PDK kunne forveklses med Kp er forståelig, men at også Frp har falt ut er merkelig. Men dette må jeg ta ansvaret for, som ikke har lest den siste korrekturen godt nok, sier Bente Haug i Alta arbeiderparti.

Bruker svarene

Hun bekrefter at partiet vil bruke svarene fra spørreundersøkelsen i valgkampen, selv om spørsmålet om ordførerkandidatene ikke har med alle aktuelle kandidater.

– Det er mange andre spørsmål som omhandler de ulike partienes popularitet, og der er Frp og Kystpartiet tatt med, sier Haug.

– Men det blir vel ikke helt rett?

– Tja, svarer Haug, som innrømmer at det er ergelig at undersøkelsen ikke får hundre prosent legitimitet på grunn av glippen.

– Ja, klart det er ergerlig.

Ville vært flau

Ronny Berg mener det rett og slett vil være uredelig av Ap å bruke undersøkelsen som valgflesk, uten at de fjerner spørsmålet om ordførerkandidatenes popularitet.

– Det bør uten tvil fjernes. Jeg ville vært flau dersom jeg hadde laget en undersøkelse hvor jeg hadde fjernet Arbeiderpartiets ordførerkandidat. Dersom de velger å bruke dette spørsmålet, så er det jo ingen glipp. Skal de bruke punktet må de stille spørsmålet på nytt, er beskjeden fra Berg.

– Skal Arbeiderpartiet bli populære, må de begynne med å være ærlige, er meldingen fra Berg.