Av alle elever fra Alta som startet på videregående skole for fem år siden, har 23 prosent sluttet før tiden.

Frafallet fra videregående skole har derimot gått noe ned i Norge de siste årene. Av alle de 62.784 elevene som startet på grunnkurs i 2009, så er det 10.037 som har pakket sekkene sine og forsvunnet fra klasserommet med uforrettet sak. Det betyr en andel på 16 prosent, eller hver sjette elev i Norge.  For tre år siden var denne andelen oppe i 18 prosent.

– Det kan være mange årsaker til nedgangen. På nasjonalt plan har det vært tiltak for flere læreplasser, kvalifiseringstiltak og spesifikke tiltak rettet mot elever som står i fare for å slutte. Videre kan det være lokal innsats på de enkelte videregående skolene. Fylkeskommunenes rolle som aktive skoleeiere er helt avgjørende her, sier Borghild Lindhjem-Godal, avdelingsdirektør i Kunnskapsdepartementet.

Andelen som sluttet

Tabellen som vi har fått tilgang til via Statistisk sentralbyrå viser at det var 267 personer fra Alta som startet med friskt mot på videregående skole i 2009. Dette kan vi slå fast på bakgrunn av deres bostedsadresse ved 16 år. Så det har ingen betydning om vedkommende har gått på skole i Alta eller for eksempel i Tromsø. Av disse var det 61 som sluttet i løpet av de påfølgende fem årene. Det betyr en andel «drop out» på hele 22,8 prosent i Alta, som dermed er mye svakere tall enn det norske gjennomsnittet på 16 prosent. Statistikken fastslår dermed at hver 4,4 elev fra Alta sluttet på videregående.

Lindhjem-Godal synes andelen er høy.

– Vi er glade for at andelen elever som slutter er redusert de siste årene, men synes fremdeles det er alt for mange elever som slutter, sier hun.

Ikke bestått

Videre var det 12,7 prosent som fullførte, men ikke besto. Dermed er det totalt 35,6 prosent av dem fra Alta som startet opp i 2009 som ikke har papirer på fullført videregående. Dessuten er det 7,5 prosent som fortsatt var registrert som «fortsatt i opplæring». Det betyr at bare 56,9 prosent har fullført og bestått, enten på normert tid, eller lenger. I hele Norge var denne andelen på 70,8 prosent, så her trekker Alta godt ned.

I Finnmark er Nesseby kommune best i klassen, med størst andel fullførere. Så mange som 76,9 prosent av dem fra denne kommunen, som startet grunnkurs i 2009, hadde fullført og bestått. Deretter kommer Måsøy med 75 prosent. I andre enden av denne fylkestabellen kan vi se at Båtsfjord kommune har minst andel med papirene i orden. Kun 34,5 prosent av dem herfra fullførte og besto.