Ellen Anne Hætta i Maze fortviler over at bo- og servicesenteret i bygda fraflyttes.

– De henter den siste beboeren i disse dager. Det er vemodig at eldre folk ikke skal få bo på sitt hjemsted de siste årene. For enkelte vil det nok ha noe å si for livskvaliteten også, sier Hætta til Altaposten. Kravet er at de som bor på senteret må klare seg selv, med litt hjemmehjelp.

– Da kunne de jo like godt ha bodd hjemme, påpeker Hætta.

Bør få bli i hjembygda

Hætta vil beholde senteret også for de som behøver litt mer hjelp.

– Jeg har vært der et par dager på besøk. Bare det å ha utsikt mot butikken og kirka, der det skjer noe, er veldig flott. I Kautokeino ser de ingenting. Det er også forskjell – de som selv kan gå, har her i Maze mulighet til å gå til butikken. Det er ikke så langt, beskriver Ellen Anne Hætta.

– Hvorfor skal ikke lokalbefolkningen i Maze få lov til å fortsette å bo der, når de er født og oppvokst og har bodd hele sitt liv her. Når vi har et slikt senter burde vi fått beholde det, mener Hætta, som sammen med bygdelaget sto i bresjen for realiseringen.

Allerede i 2012 bestemte kommunestyret i Kautokeino seg for å legge ned døgntjenesten ved Maze bo- og servicesenter. Vedtaket sa at beboerne som bodde ved senteret skulle flyttes til Kautokeino, så snart det ble plass her. Nå er det rom for å ta imot beboerne, fortalte enhetsleder Sara Kristine Loso til Altaposten i forrige uke.

Stenger ikke

Bo- og servicesenteret blir likevel ikke stengt, selv om «bo»-delen av navnet opphører i praksis.

– Hjemmetjenesten og hjemmesykepleien vil fortsatt holde til her. Bo- og servicesenteret ble opprinnelig etablert med tanke på at friske eldre, de som ikke har behov for døgntjeneste, men som kan bo alene med støtte fra hjemmehjelp og hjemmesykepleie. Men døgntjenesten sentraliseres til Kautokeino, kommenterte Loso.