– Sør-Norge valgkrets har seks representanter, mye fordi det der regnes som kult å melde seg inn i valgmanntallet – mens hos oss oppfattes det fortsatt som negativt, sier Toril Bakken Kåven.

– Om man har tanker om å melde seg inn i Sametingets valgmanntall, så er det veldig viktig å gjøre det akkurat nå. Datoen for bestemmelse av antall kandidater er nemlig i morgen, 30. juni, tilføyer  Bakken Kåven, frontfigur  i Nordkalottfolket siden starten.

Har én representant mer

I morgen telles antall innmeldte og det bestemmes hvor mange representanter man får i de enkelte valgkrets til valget i 2017.  Hvor mange representanter man får, avhenger av hvor mange innmeldte det er i hver valgkrets. Sørnorge valgkrets har i dag seksrepresentanter, mens Nordre har fem. Dette gjør Bakken Kåven betenkt.

– I sør regnes som kult å melde seg inn i valgmanntallet, mens hos oss oppfattes det fortsatt som negativt. Jeg mener den samiske kulturen og tilhørigheten hører naturlig til i nord, og dermed bør vi sørge for at mandatfordelingen er deretter. Slik det er nå, er samepolitikken styrt av representanter utenfor Finnmark og Nord-Troms. De utgjør 20 representanter, mens Finnmark og Nord-Troms har 19, forteller Bakken Kåven. Av de 19 representantene fra Finnmark og Nord-Troms, har Ávjovárri åtte, Nordre fem og Gáisi seks.

Merker endring

Selv om fornorskningen av samene ligger flere tiår tilbake i tid, mener Bakken Kåven at skammen fortsatt henger igjen hos mange.

– Følelsen av mindreverdighet nedarves fra generasjon til generasjon. Mange av dagens relativt unge har i dag besteforeldre eller oldeforeldre som opplevde at myndighetene sto over dem og gjentok gang på gang at de ikke var samer. Det er klart slikt gjør noe med et menneske, sier Bakken Kåven.

Men selv om mange fortsatt har et stykke å gå, merker Bakken Kåven en endring.

– I dag er flere og flere stolte av å være samisk, også i nord., likevel sitter det langt inne for mange å melde seg inn i valgmanntallet. Men det er utrolig viktig at folk som ønsker det og som kanskje har tenkt på det lenge, faktisk melder seg inn. Siden forskriften er som den er, må vi bare forholde oss til det. Den eneste måten å påvirke valget, er dermed å melde seg inn, og på den måten få en mandatfordeling som gjenspeiler hvor den samiske kulturen står sterkest, slår Bakken Kåven fast.