En ekstra stor takk går til ektemannen Halvor som fant henne nesten livløs på badegulvet, og deretter gjorde alt riktig. Hele redningskjeden trådte til raskt og effektivt. I dag, en uke etter hjerteinfarktet, har Emmy all grunn til å smile bredt.

Noe var galt

Forrige mandag følte Emmy Pettersen (50) i Øksfjord seg litt urven tidlig på morgenen. Hun hadde en rar smerte i ryggen mellom skulderbladene, vondt i magen og synes det kriblet i begge armene. Hun trodde et toalettbesøk ville hjelpe, og oppsøkte badet. Her kom haldsvetten plutselig, og Emmy ble liggende på gulvet. Ryggen verket og hun var ikke i stand til å få ut en lyd for å tilkalle hjelp fra ektemannen Halvor (56).

Etter det hun mener er en halvtime, kom Halvor og oppdaget kona hjelpeløs på badegulvet. Han har ti år bak seg som ambulansesjøfør, og forsto straks hva som hadde skjedd. Han ringte 113, ga de opplysningene de trengte og kun minutter senere var Øksfjord-ambulansen på plass.

På operasjonsbordet

– Nå i ettertid er det klart at jeg ville ha dødd på badegulvet av hjertesvikt og infarkt, tette blodårer, om ikke Halvor hadde slått alarm. Hans handling førte til at vi kom inn i et veldig profesjonelt helseapparat, der alle ledd gjorde alt raskt og riktig. Jeg skylder dem alle en stor takk i dag for at jeg lever i dag, forteller Emmy Pettersen.

På Helsesenteret i Øksfjord fikk Emmy et stoff man populært kaller «plumbo», metalyse, pumpet inn i blodårene. Denne løser blodpropper. Deretter ble hun medisinert, og gjort klar til helikoptertur til Tromsø. På UNN ble hjertepasienten undersøkt, og straks operert. Halvor var med, og synes han hele tiden fikk god informasjon om konas tilstand og hva de foretok seg.

– Legen stakk en sonde inn i pulsåren ved håndleddet, og derfra tok de seg til blodårene ved hjertet og la inn noe som skulle hindre at de ble tette igjen. Det var helt fantastisk å kunne følge det hele på skjerm. Straks ble også formen betydelig bedre, smiler tobarnsmoren som var på beina igjen bare noen timer etter det kirurgiske inngrepet.

Hjertelig takk til UNN

Etter det hun karakteriseres som en fantastisk behandling på UNN, kjøpte Emmy Pettersen små gaver som hun delte ut til de tre avdelingene hun hadde vært innom. Det var sjokolade formet som hjerter, og på kortet skrev hun: «Hjertelig takk for livet».

– For meg er det viktig å få takke alle som hjalp til, i Tromsø, i Øksfjord, på Legehelikopteret og han Halvor. Takk blir liksom ikke nok, men jeg er uansett strålende fornøyd, og ser lyst på fremtiden, smiler hun. Etter å ha røkt i flere tiår, har hun bestemt seg for å slutte. Emmy kan ikke love at det blir full stopp, men hun lover å prøve. Den siste uken har hun tatt vare to trekk, og det er uansett rekord.

I mange år har mannen Halvor vært medlem i Norsk Luftambulanse, og betalt inn en viss sum hvert år. Emmy spurte tidligere hvorfor, og snes det kanskje var litt unødvendig.

– Man vet aldri, svarte mannen, og fortsatte sine innbetalinger.

– Nå var de med på å redde livet mitt, og det er selvsagt verd mange, mange ganger mer enn de kronene vi har støttet dem med, smiler hun.

– Må lytte til signalene

Den friske hjertesyke håper at andre kvinner kan lære litt av henne hjerteinfarkt.

– Vi må lytte bedre til kroppens signaler. Overalt har vi hørt at hjerteinfarkt merkes som et enormt trykk på brystkassen. Det gjelder nok mest menn, vi kvinner kan ha mere duse signaler, som vi bør lytte bedre til og reagere på, sier hun.

Hennes smerte kom høyt oppe på ryggen, spredte seg ned begge armene, samt i form av kaldsvette. Under undersøkelsen på Universitetssykehuset Nord-Norge kom det frem at hun også tidligere har hatt et infarkt, kanskje noe svakere enn denne gang.

– Da først kom jeg på en episode der jeg hadde en merkelig smerte, samt svetting. Men det gikk over, sier Emmy Pettersen, som er kjempeglad for at det gikk bra og gleder seg til hver ny dag som kommer.