– Det er neppe tatt mer enn 40-50 laks til sammen før St. Hans. Om det ikke er det aller dårligste resultatet i historien, så er det definitivt i bunnsjiktet, bekrefter daglig leder i ALI, Tor Erland Nilsen.

Lyser ikke rødt enda

Mens Nilsen nekter for å tenne den røde varsellampa enda, jubler Romsdal for premien fra Altaposten.

– Jeg gikk bare og ventet på at noen skulle melde inn en større fisk. Mannen min, Arnulf, sa at det garantert kommer noen større på slutten. Jeg var så spent, sier hun.

Torild fikk en laks på 15,6 kilo, hennes største noensinne, på en sluk hun fant to dager tidligere. Temmingen i Nedre Sierra gikk greit og mannen Arnulf krøket fisken til slutt.

– Jeg fisker fortsatt med pappas slukstang fra begynnelsen av 70-tallet. Selv om vi nå vinner noen tusenlapper, kjøper jeg ikke ny. Den er god som gull fortsatt, slår hun fast.

Kort opptelling

Sjuårssyklusen, med stort innsig av gytelaks i 2008, som ga et fangsttall på 28 tonn, burde gitt fin fangst av 10-kiloslaks i år. De ble nemlig klekket i 2008.

Men ALI kan ikke gi et nøyaktig tall for antall fangede laks før St.Hans. Årsaken er enkel; fristen for å levere fangstoppgavene fra «frifisket» er ikke gått ut.

– Men det blir nok en kort og rask opptelling. Som nevnt neppe mer enn 40-50 laks. Tallet vil havne rundt der. Men det er for tidlig å fastslå at det blir et kriseår. oppgangen kan være forsinket av flere årsaker, påpeker Nilsen.

– Vi har ligget 20 døgn i elva før St.Hans og ikke sett en eneste laks i elva foruten den vi selv tok. Det har nok vært et svakt år i år, slår Torild og mannen Arnulf fast.