Selskapet Retriever overvåker det norske nyhetsbildet, og har laget en oversikt over de mest delte sakene i første halvår. Tallet over antallet delinger baserer seg på engasjementet på de to største sosiale medier-plattformene i Norge, Facebook og Twitter.

Bare 13 saker er delt mer i Norge i år enn Hanne Larsens sak om Ada Sofie Austegards foredrag i Alta. Hele 30.500 ganger ble denne artikkelen delt i sosiale medier.

– Det er veldig uvanlig at en lokalredaksjon som Altaposten hevder seg på denne lista. Det er de store redaksjonene med mye ressurser som dominerer, slike som VG Nett, TV2 og Dagbladet. Da er det gøy å se at også en mindre redaksjon kan skape nyhetsstoff som virkelig eksploderer i sosiale medier, sier kunde- og analysesjef i Retriever, Kristina Nilsen.

16. april refererte journalist Hanne Larsen fra innlegget til lederen for Stine Sofie-stiftelsen, Ada Sofie Austegard, som mistet datteren sin i Baneheia for 15 år siden. Austegard snakket for stinn brakke da hun deltok som foreleser på Se meg-konferansen på Scandic. Og hun tok ikke akkurat med silkehansker på de som jobber med vold mot barn, og eventuelt synes dette er vanskelig. Hun sa rett ut at hun var drittlei av å høre om voksne som synes vold mot barn er vanskelig å jobbe med.

– Er det for vanskelig så finn deg en annen jobb, sa Austegard.

Larsen siterte henne på dette og la saken ut på Facebook samme dag som den ble publisert i Altapostens papiravis og på altaposten.no.

Det som skjedde deretter var helt vilt. Saken ble spredt rundt i sosiale medier som løse gjenstander i en orkan. Ikke tilfeldig, ifølge Nilsen.

Godt håndverk

– Saken treffer på de kriteriene som skal til for at en sak gjør suksess i sosiale medier. Den har en veldig god overskrift – det er en full setning med nok info til at vi vil lese videre, men samtidig med en «teaser». Og saken handler om et tema som er veldig aktuelt i sosiale medier. Spesielt på Facebook er barn noe av det som debatteres aller mest. Nyhetsartikler om mobbing, vold og overgrep mot barn deles mye, og hvordan man skal beskytte barn mot dette er veldig aktuelt. Altapostens nyhetsartikkel er veldig konkret på dette området, fastslår Nilsen, som roser Larsen for måten hun løste saken.

– Altapostens journalist har gjort et godt journalistisk håndverk her. For Ada Sofie Austegard reiser jo rundt og holder foredrag i hele landet, men det er ingen andre lokalavisjournalister som har skrevet en nyhetssak om henne som er blitt så populær. Så her har journalisten fått intervjuobjektet til å si noe vesentlig om noe folk flest er opptatt av, og tusenvis av mennesker har delt saken i sosiale medier, slår Nilsen fast.

– Jeg er veldig fornøyd med at Austegards viktige budskap har nådd ut til så mange lesere, sier Hanne Larsen.

– Foredraget var utrolig sterkt. Jeg følte at hun ville røske tak i tilhørerne, og er derfor glad for at jeg i saken klarte å formidle nettopp dette. Jeg tenkte at tittelen trolig ville provosere mange, og derfor valgte jeg nettopp å vinkle slik jeg gjorde – for å generere flest mulig klikk, sier journalist Larsen.

Ansvarlig redaktør Rolf Edmund Lund mener spredningen av saken bør være en stor inspirasjon for journalistene i både Altaposten og andre lokalaviser.

– Det er mye snakk om å skape «tabloide» klikk på nettsidene, men dette er eksempel på en vesentlig sak som skaper debatt og oppmerksomhet om et viktig tema, langt utenfor vårt dekningsområde. En av utfordringene er å fylle samfunnsoppdraget på de flatene leserne bruker, som nettbrett og mobil. Det er fullt mulig med godt håndverk, slik som i dette tilfellet, sier Lund.

Han mener Altapostens store suksess digitalt skyldes at man har bygget opp en sterk posisjon over mange år, spesielt på mobil, der Altaposten er ledende i hele Polaris-konsernet.

Antall delingerKildeOverskrift
85394Klikk.no– Jeg har like stor rett til å gå i bikini som alle andre
64676Fri tankeTil min landsmann mulla Krekar
57352NettavisenNy lov: 500 kroner i bot for å røyke med barn i bilen
56111VG NettKommentar: Spørsmål til den muslimske terroristen
51014BuzzitHan reddet 669 barn fra Holocaust, men vet ikke at de nå sitter ved siden av ham
45327DagbladetJeg spiller ikke syk, jeg spiller normal!
41496Side 2Denne dama sendte klagemail på mannen sin - svaret hun fikk er helt episk!
38890TV2Kreftsvulster forsvinner: - Det største gjennombruddet på 40 år
38667Klikk.noKjære korpsbevegelse. Jeg tok feil. Dere ruler.
37849TV2Nå er det bevist: Den yngste i søskenflokken er den morsomste
35535TV2Ny forskning: Rødvin kan være slankende
34085Bergens Tidende– Finn nokpunktet ditt
32664Aftenposten– Norge får dyrepoliti
30467AltapostenSlutt og syt – tenk på barna
30262P4Slik får du sommerkroppen!
29696StellaSigrid Bonde Tusvik: Drittvoksen
29631BudstikkaIngebrigt med folkeaksjon: – Erna og Siv kan ikke selge unna folks eiendom
28959TV2Takler du ikke andres spiselyder? Da kan du være et geni
28463Side 2Skjønner ikke at folk lager unger når de ikke har alt på stell
28126NettavisenKevin (24) ansetter de som har vanskelig med å finne seg jobb
Kunde- og analysesjef i Retriever, Kristina Nilsen. Foto: Retriever