– For oss er Alta nesten perfekt. Det er enorme muligheter for å skape gode tilbud. Her er en fantastisk og variert natur med fjord, elvedaler, vidde og fjell. Når Alta i tillegg har et sterkt fagmiljø, rekrutterer godt og har gode kommunikasjoner med blant annet stamflyplass og direkteruter, er det meste på plass, konstaterer direktør i Aleris omsorg  region nord, Håkon Melseth.

Vurderer Jansnes

Det internasjonale helsekonsernet har gjort suksess i Norge med tjenester innenfor sykehus og medisinske sentre, psykisk omsorg, barnevern og tilbud for eldre og funksjonshemmede. Konsernet har allerede tatt en strategisk beslutning om å etablere barnevernstilbud og et tilbud innen rus og psykiatri for et bredt alderssegment i Alta.

– Jeg kan bekrefte at vi vurderer å lokalisere rus- og psykiatritilbudet vårt i lokalene til den tidligere DPS-institusjonen Jansnes. Vi har vært i Alta og befart lokalene, og likte det vi så. En fantastisk beliggenhet og greie lokaliteter, men også veldig stort areal i forhold til vår bruk. Som sagt har vi sett, men ikke gjort noen vurdering, langt mindre tatt noen avgjørelse, påpeker Melseth.

Kan bli 30 ansatte

I praksis betyr regiondirektørens uttalelser at Jansnes er en av flere mulige lokaliseringer i Alta for rus- og psykiatrivirksomheten som Aleris nå er i ferd med å bygge opp. På barnevernssiden er lokaliseringen kommet lengre. Her skal tilbudet legges til to boliger/store hus. Ett av disse husene har Aleris allerede sikret seg. Det andre kan det bli skrevet kontrakt på allerede før sommerferien, men mer sannsynlig etter.

– Den ene lokaliteten er sentrumsnær, den andre vil være litt utenfor sentrum, forteller regiondirektøren og legger til at barnevernstilbudet tar sikte på en mer normal bosituasjon enn institusjonspreg. Det betyr at de ansatte bor og lever sammen med barn og ungdom, følger dem opp og forsøker å skape en mest mulig normal livsrytme og miljø.

Trenger personell

På hver av boligene er det tenkt fra seks til ni ansatte. Det betyr en turnus med tre og fire dager jobb med påfølgende syv dager fri. I tillegg kommer ansatte til rus og psykiatritilbudet når det er på plass. Aleris har også lyst ut stilling som avdelingsleder for virksomheten i Alta. Totalt kan Aleris få mellom 25 og 30 ansatte i Alta. Selskapet har allerede annonsert etter fagpersonell med klare krav til både faglige kvalifikasjoner og relevant arbeidserfaring.

  • Aleris eies av Investor, har ca 9000 medarbeidere og omsetter for rundt 7 milliarder svenske kroner.

Håper på Jansnes

Aleris-etableringen kan gi Talvik en opptur, mener Alta-rådmann Bjørn-Atle Hansen. Han er kjent med at Aleris har befart Jansnes-lokalitetene. Han håper for bygda Talvik og den omsorgskulturen som er bygd opp i bygda over generasjoner,  at det kommer en helseaktør i de gamle DPS-lokalene på Jansnes.

– Uansett applauderer Alta kommune Aleris sin etablering i Alta. Arbeidsplasser er en ting, men bredden i viktige omsorgstilbud vil helt klart styrkes, slår Hansen fast.

Staten som kunde

Ifølge regiondirektøren er det først og fremst det statlige barnevernet, Bufetat, som er sett ut som kjøper av barnevernstjenestene i Alta. Etter hvert tror han også kommunene i Finnmark vil oppdage at Aleris har et kvalitetsmessig godt tilbud som kan gi barn og ungdom i Finnmark tilbud som betyr en god start i livet.

– Alta kommune kjøper allerede tjenester hos Aleris, og vil garantert også gjøre det i framtiden. Vi er selvsagt svært glad for at Aleris etablerer seg og kompletterer det offentlige tilbudet. Etableringen vil helt klart styrke Altas gode fagmiljø innenfor områdene barnevern, rus og psykiatri, er rådmann Bjørn-Atle Hansens dom.

Kan bre seg utover

Hos Aleris er selskapet opptatt av å få fram budskapet om at deres filosofi er desentraliserte tjenestetilbud tilpasset brukerne. Det har betydning både for lokalisering og størrelse på tilbudet rundt den enkelte.– Vi etablerer oss i Alta, men virksomheten kan bre seg ut i Finnmark, forteller Håkon Melseth i Aleris og ramser opp et titalls kommuner i Troms og Nordland hvor selskapet driver tilbud innen barnevern og rus/psykiatri.