Barn og voksne i Saga fortviler etter at pøbler har sprayet og tagget ned ballbingen på skolen.

– De har ødelagt ballbingen vår. Det er dårlig og dumt, synes Stian Roxrud og Malin Berg Johansen.

De går i 5. klasse på Saga skole, og er ute i mattetimen. Hele skoleplassen er «tagget» med vaskbart kritt. Utendørs matteoppgaver setter ikke varige spor. Men elevene synes det er trist at andre vil ødelegge for dem.

– De har kasta egg i kroken der, og spraya på veggen også. Det skal være som en fotballbane, men det er skjevt og stygt, synes Stian.

– Ballbingen vår var fin, men nå er den ikke fin lenger, synes Malin.

Klassen samles rundt dem, og ingen kan få seg til å tro at det er noen på skolen som har vært på ferde.

Ballbingen i Saga er tagget ned og ødelagt. Foto: Kita Eilertsen

– De har sprayet på gressmatta og veggen inne i ballbingen. Tidligere har det vært en del tagging, og steinkasting på skaterampen. Da har de ikke klart å ødelegge. Denne gangen har de ødelagt dekket i ballbingen. Spraymalingen går ikke bort, sier inspektør Karen Meland Pedersen på Saga skole.

Hun ønsker at folk i hele Alta skal få vite om det som skjer. I skogen utenfor finner de spraybokser, som er tent fyr på og forsøkt sprengt. Ballbingen, som kom på plass i 2009, er svært populær. Klassene bytter på å bruke den i friminuttene.

– Det har vært litt tagging, støy og bråk tidligere, men ikke slik som dette. Jeg synes det er forferdelig trist at noen har ødelagt den, sier hun.

Klatring på taketI tillegg ser de stadig oftere unger på taket av skolen. Skolebygningen er svært høy på nedsida. Taket er flatt.

– Jeg har selv vært her på ettermiddags- og kveldstid og observert unger på taket. Dette er kjempefarlig, og jeg er redd noen skal falle utfor, sier inspektøren.– Naboer forteller at det er mer nå enn tidligere. Det er observert både gutter og jenter på taket. De jeg har sett har vært i 13-14-årsalderen, forteller Elin Isaksen.

Mange tusen

Da Altaposten snakket med skolen mandag formiddag, hadde de ikke full oversikt over skadeomfanget av hærverket.

– Vi vil diskutere om vi skal anmelde det. Det er jo gjort hærverk for mange tusen, sier inspektøren.

Hun vet ikke hvem som har gjort det.– Det er mange unger som er her, fra Kronstad, Elvebakken, Kaiskuru og Saga, egentlig fra hele Alta. Jeg tror ikke det er unger som tilhører skolen som har gjort dette. For dem betyr ballbingen veldig mye, sier hun.

Hos politiet i Alta har de ikke kjennskap til saken.

– Skadeverk på offentlige bygninger skjer jo fra tid til annen. Vi har hatt hærverk på andre skolebygg, og klatring på taket får vi ofte melding om, sier politioverbetjent Svein Tore Nilsen.

– Hvordan ser politiet på hærverk?

– Sakene blir jo ofte anmeldt, og fulgt opp så langt som mulig. Alvorlighetsgraden er der, for de som blir rammet. Det skaper også usikkerhet, sier Nilsen.

På skolen ønsker de at alle skal trives.

– Vi ønsker at dette skal være et sted hvor alle kan være og ha det hyggelig. Ikke et område hvor man kan gjøre hærverk og ødelegge, fastslår inspektør Karen Meland Pedersen.

Karen Meland Pedersen og Elin Isaksen ved Saga skole fortviler over ødeleggelsene. Foto: Kita Eilertsen