Samisk ungdom dunker ut norske jevnaldrende når det gjelder fysisk aktivitet og friluftsliv, viser ny forskning presentert av førsteamanuensis Kolbjørn Rafoss ved Norges arktiske universitet, campus Alta.

– Ja, vi har helt ferske forskningsdata som viser at samiske videregående elever scorer høyere når det gjelder aktiviteter som fotturer, skigåing og sykling. Når det kommer til aktiviteter som jakt, fiske og bærplukking er det markante forskjeller i forhold til norsk ungdom, sier Rafoss.

Anton Dahl fra Kautokeino er ikke det spor overrasket.

– Det er bare å se hvem som utmerker seg i konkurranser som Farmen, 71 grader nord og Robinson, sier læreren og friluftsmannen til Altaposten.

FORSKER: Idrettsforsker Kolbjørn Rafoss deltok på friluftskonferansen i Alta hvor han fortalte siste nytt fra friluftsforskningen. Foto: Hanne Larsen

I dag åpnet friluftskonferansen i Finnmark, Helt på vidda, der Kolbjørn Rafoss er en av mange foredragsholdere. Til Altaposten sier han at funnene om at samisk ungdom scorer såpass mye bedre enn norske jevnaldrende, var både gledelige og overraskende.

– At de er mer aktive innen høstingsaktiviteter, ligger nok i deres kultur, men jeg trodde kanskje de hadde fjernet seg mer fra disse aktivitetene enn funnene tyder på. At samisk ungdom også er mer aktive innenfor sykling, fotturer og ski var også overraskende. Myten går jo på at samisk ungdom bare kjører scooter, sier førsteamanuensisen.

FANGSTMANN: Anton Dahl mener det er feil at samene har fjernet seg fra naturen, selv om de har tatt i bruk motoriserte hjelpemidler som resten av samfunnet.

Anton Dahl mener forskningen bare underbygger det samene selv allerede vet.

– Vi har verken opera, teater eller bygdekino, så det å være ute i guds frie natur og høste av den er det som interesserer oss, sier Dahl. På skolen han jobber har de opprettet valgfag i friluftsliv og de to siste årene har hundre prosent av alle 10.klassingene søkt seg hit.

– Det sier litt, mener Anton.

– På folkemunne har samene de siste årene blitt oppfattet å fjerne seg fra naturen til fordel for motoriserte kjøretøy og en mindre bærekraftig bruk av naturen. Det stemmer dermed ikke slik du ser det?

– Det stemmer at det er et bilde omverdenen har, men det stemmer overhodet ikke. Men vi følger ikke norsk lov alltid. Eksempelvis ved sikfiske er det ikke mulig å fiske med tillatt maskevidde. Man er nødt å bruke mindre maskevidde enn tillatt for å få den fisken, mener Dahl, som forteller om høstingsaktiviteter for barn i Kautokeino gjennom hele året.

– Vi har en gruppe som driver med snarefangst, isfiske og gjeddefiske. Og på skolen har vi sjøskole om sommeren og vinterskole om vinteren.

Spådde friluftslivets død

Kolbjørn Rafoss sier at forskerne for 15 år siden spådde det tradisjonelle friluftslivets undergang, med færre som deltok på aktiviteteter som fotturer og skigåing.

– Det skjedde ikke. Tvert imot har friluftslivet styrket seg, og da spesielt for de mellom 15 og 20 år, hvor vi registrerer en økning på fotturer, skigåing og jogging, sier Rafoss, som understreker at her snakker man ikke om konkurranseidrett, men friluftsliv.

– Sykling har også økt kolossalt, legger han til.

Når det gjelder forskjellene på samisk og norsk ungdom sier Rafoss at det er en kjønnsdeling, der gutter rapporterer om mer fangst og jakt, mens jentene oppgir at de plukker mer bær.

Utseende viktig

Ser man på aktivitetsnivået blant ungdom generelt viser det at unge i dag er mer fysisk aktive enn for noen år siden, men at det er en dreining fra lagidrett til individuell idrett. Særlig er jentene å finne inne på treningsstudioer, hvor de rendyrker muskler og svetter etter stram mage.

– Motivene for å være fysisk aktive har endret seg. I dag er det mange instrumentelle motiver, det vil si at man trener for utseendets skyld og for å iscenesette seg selv, sier Rafoss.

Flere eldre

– Det at nordmenn blir latere og feitere som vi har hørt i mange år, stemmer det eller har det snudd?

– Vi har fortsatt mange som er overvektige og inaktive, men færre og færre tilhører den gruppa. Stadig flere tilfredsstiller myndighetenes standard for hvor mye fysisk aktivitet man bør ha daglig. Det viser seg også at eldre og kvinner er mer aktive enn før, sier Rafoss, som også viser til at man scorer høyere på skalaen, dess lengre utdannelse man har.

– Så det er grunn til på tro at man i Alta, Vadsø og Hammerfest er mer aktiv enn i resten av fylket, konkluderer forskeren og friluftsmannen.