Fylkesmannen har åpnet for asylmottak på Nordlys hotell.

Avgjørelsen til Fylkesmannen i Finnmark er i utgangspunktet endelig, men praksis viser at saker hvor fylkesmannen har grepet inn likevel kan ende i departementet for ny vurdering. I dette tilfellet er det andre gang Fylkesmannen behandler saken, også denne gang etter klage fra Nordlys hotell.

Saken har også vært behandlet to ganger i kommunestyret, og denne gang er det kommunestyrets vedtak fra andre gangs behandling som ble påklaget.

Altaposten har ikke fått oversendt endelig vedtak fra Fylkesmannen i Finnmark, men muntlig fått bekreftet at kommunens nei til å dispensere fra gjeldende reguleringsplan er opphevet. Vedtaket tilsier at Nordlys Hotell får en tidsbegrenset dispensasjon for å være asylmottak. Begrensningen er tidsfestet til seks år, samt at det er stilt en del krav i forhold til parkering.

Det er assisterende fylkesmann Ingvild Aleksandersen som har hatt saken, men den er signert av fylkesmann Gunnar Kjønnøy personlig. Det er også han som vil uttale seg i saken, men har ikke vært tilgjengelig for kommentar. I sin første behandling mente Fylkesmannen  at kommunens begrunnelse for å nekte endret bruk av tidligere Nordlys hotell ikke var tilfredsstillende.

Dermed havnet klagen til ny behandling i kommunestyret, og heller ikke det nye vedtaket ble godtatt. Vedtaket i kommunestyret om å ikke gi dispensasjon ble gjort med 15 mot 11 stemmer.