Tirsdag samlet over 40 asylsøkere og innvandrere seg i Alta sentrum for å vise sin misnøye med Hero Alta mottak. Parolene levnet liten tvil om hva grupperingen synes og ønsker.

Stikkordene her var blant annet rettferdighet, likeverd, anstendig behandling, endringer i Hero-administrasjonen og bedre kultur- og fritidsaktiviteter.

I tillegg ber asylsøkerne om en «uavhengig offiser» fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi).

– Tanken med denne «Imdi-offiseren» er at den personen skal holde øye med Hero her i Alta og at de faktisk gjør jobben sin ordentlig. For vi mener det de gjør ikke er godt nok. Det er mye som ikke er bra, sier Ahmed Adam, en av tre talspersoner for grupperingen med asylsøkere og flyktninger som sto bak tirsdagens markering.

For dårlig

Som Altaposten skrev før aksjonsstarten har asylsøkerne en rekke ankepunkter mot tilbudet de får. Blant annet mener de at de blir dårlig behandlet av Hero-ansatte, at det leveres for få/dårlige aktivitetstilbud, at boforholdene er kritikkverdige, og at det gjøres for lite for å løse kommunikasjonsutfordringer (eksempelvis ved å tilby busskort).

– Vi ønsker å bli integrert i Alta-samfunnet, men føler ikke at Hero hjelper oss med dette.

Overfor Altaposten mandag avviste mottaksleder Renate Moe kritikken fra asylsøkerne.

Vil at alle skal få vite

Etter at asylsøkerne samlet seg i Alta sentrum gikk de til rådhuset for å offisielt overlevere et skriv. Varaordfører Ronny Berg (Frp) og hovedutvalgsleder Oddveig Hammari (H) tok imot skrivet på vegne av kommunen.

Berg og Hammari fikk også et muntlig referat fra talsperson Ahmed Adam.

– Administrasjonen hos Hero er det store problemet. Vi har mange problemer med administrasjonen som vi forsøker å forklare i skrivet vi overleverer til dere nå. Dette er problemer ingen, verken statlige myndigheter eller kommunen, får vite noe om fra Hero. Derfor går vi offentlig ut og protesterer, derfor har vi bedt media om omtale og derfor kommer vi med dette skrivet til dere. Vi vil at så mange som mulig skal få vite hvordan vi har det, sa Adam.

Berg sier han vil ta saken videre ved å invitere Hero, Imdi og representanter for asylsøkerne til et møte (se egen sak).

– OK med demonstrasjon

Mottaksleder Renate Moe sier til Altaposten at hun synes det er helt greit at asylsøkerne valgte å holde en markering:

– Det er ytringsfrihet i Norge, og at de velger å gjøre dette synes jeg er helt ok. Men som jeg forstår ut fra temaene på parolene er det mange misforståelser rundt hva som er asylmottakets ansvar, og hva som er ansvaret til andre. Eksempelvis er det ikke vårt ansvar når det tar tid å få legetime eller når man skal bosettes etter opphold i mottak. Dette er henholdsvis kommunen og Imdis ansvar.

– Samtidig forstår jeg at det er vi som får kritikken. For det er ikke representanter fra Imdi eller UDI asylsøkerne fysisk møter, det er oss i Hero. Og da blir det lett til at vi får kritikk for ting som ligger utenfor vårt ansvarsområde, sier hun.

Hun påpeker at eventuelle klager mot Hero kan rettes mot UDI, som er oppdragsgiver til asylmottak-giganten.

PROTEST: Omkring 40 asylsøkere møtte opp i Alta sentrum for å markere sin misnøye med Hero Alta mottak. Foto: Tom Skoglund