Kulturministeren presenterte fredag den nye filmmeldingen“ En fremtidsrettet filmpolitikk”, hvor et helt kapittel er tillegnet Internasjonalt Samisk Filminstitutt.

– Dette har vi jobbet for i mange år og at ISFI nå får muligheten til å jobbe med større formater som spillefilm og TV serier er fantastisk spennende og en milepæl for samisk film, sier leder for Internasjonalt Samisk Filminstitutt, Anne Lajla Utsi, i en pressemelding.

Samiske spillefilmer

Hun sier at regjeringen under presentasjonen understreket at ISFI ikke er et regionalt filmsenter, men et samisk filminstitutt.

– Dermed åpner det for at ISFI også skal gi produksjonstilskudd til samiske spillefilmer og TV serier, konstaterer Utsi fornøyd.

Ringvirkninger

Hun mener dette vil bidra til økt aktivitet og flere større produksjoner i Sàpmi og at det vil gi ringvirkninger til hele bransjen i nord.

– Dette gir selvsagt også forhåpninger om mer midler til samisk film i årene som kommer og det anerkjenner også samisk film som viktig for filmbransjen i Norge. En av de viktigste dager i samisk film på lenge.

Utsi opplyser at kulturministeren også legger opp til to-tre regionale filmfond.

– Dette er et sterkt signal om kun et filmfond i Nord- Norge, samtidig som insentivordningen for film innføres fra 2016 for å tiltrekke flere internasjonaler produksjoner. Klarer Nord-Norge å samle seg om en felles filmsatsing, vil vi ha et godt grunnlag for sammen å skape Sàpmi og Nord- Norge til en unik, sterk og attraktiv filmregion i Norge, med både samiske, Nord-Norske og internasjonale filmproduksjoner, spår filmskaperen og lederen for det samiske filminstituttet.

– Dette har vi jobbet for i mange år og at ISFI nå får muligheten til å jobbe med større formater som spillefilm og TV serier er fantastisk spennende og en milepæl for samisk film. Dette vil bidra til økt aktivitet og flere større produksjoner i Sapmi og vil også gi ringvirkninger til hele bransjen i nord. Dette gir selvsagt også forhåpninger om mer midler til samisk film i årene som kommer og det anerkjenner også samisk film som viktig for filmbransjen i Norge. En av de viktigste dager i samisk film på lenge.

– Kulturministeren legger også opp til to-tre regionale filmfond, et sterkt signal om kun et filmfond i Nord Norge, samtidig som insentiv ordningen for film innføres fra 2016 for å tiltrekke flere internasjonaler produksjoner. Klarer Nord Norge å samle seg om en felles filmsatsing, vil vi ha et godt grunnlag for sammen å skape Sapmi og Nord Norge til en unik, sterk og attraktiv filmregion i Norge, med både samiske, Nord Norske og internasjonale filmproduksjoner.