Natt til mandag åpner fisket etter laks i Altaelva.

– Helt fantastisk. Pappa har alltid sagt at det er viktig å levere skjellprøver. Det har han helt rett i, sier Haldorsen junior og smiler bredt. Ny fluestang og masse tilhørende utstyr fikk han av Roger Pedersen i Grieg seafood, som sammen med Alta laksefiskeri interessentskap setter fokus på innlevering av skjellprøver fra laks som tas i Altaelva.

Voldsom kamp

Som i fjor deles premier ut til de som leverer skjellprøver til analyse. Forskerne ønsker å vite mer om innslag av oppdrettsfisk, hvor lenge fisken har vært i sjøen og mye mer. Prosjektet og premiering skal gi flere skjellprøver, et samarbeid mellom Norway Royal Salmon, Cermaq og Grieg, sammen med ALI og NINA.

– Dette er viktig viten. Derfor deler vi ut en hovedpremie med fiskeutstyr til 15.000 kroner. Pluss en månedsvinner for juni, juli og august hvor hver vinner får et gavekort på 3000 kroner hver, påpeker Pedersen.

– Og ikke glem at alle som leverer skjellprøver i løpet av sesongen i år, også er med i trekningen av et fiskedøgn i Nedre Sierra 23. juli neste år, understreker daglig leder i ALI, Tor Erland Nilsen.

ALI deler allerede ut et fiskedøgn i Nedre Sierra for 31. juli til en av de mange som leverer fangstoppgave for fisket før St.Hans.

– En svært populær premie som bidrar til at vi får inn de fleste oppgavene og som dermed gir oss oversikt over hvor mye fisk som tas i denne perioden, bemerker han.

Over snittet heldig

14 år gamle Andreas fikk sin første laks allerede som 11-åring. Den veide 13 kilo.

– Han fikk beskjed om å trene med fluestanga i god tid før vi skulle fiske på døgn. Han sto ute på jordet hver dag og til slutt begynte huden i hendene å løsne. Han ble veldig flink, roser pappa Rune Haldorsen, som forøvrig sitter i ALI-styret.

Den unge laksefiskeren ble raskt voksen, i alle fall i fangstmålestokk.

– 24. juni i fjor fikk jeg en 18-kilos laks på Haraldholmen. Vi måtte på nedsiden av Forbygninga før vi fikk den på land. Veldig artig, sier 14-åringen og smiler godt.

Men sommerens vakreste eventyr var langt fra over.

– 22. juli hadde vi nytt fiskedøgn, denne gangen i Jorra. Jeg satte på en liten tubeflue og dermed bar det fast fisk igjen. Etter å ha temmet fisken lenge, ned til Åkergjerdet, kunne en voldsom kubbe på hele 24 kilo temmes inn i håven. Ingen tvil om at dette var en ekte Alta-laks. Ingen fare for innblanding av oppdrett der nei, slår han fast.

Får neppe flere sånne

Andreas fikk nylig ny fluestang i bursdagsgave. At han dermed har to blir ikke et problem. Han fisker mye.

– Jeg kan vel egentlig gi meg med fisking allerede, for jeg får vel neppe en så stor fisk igjen, fleiper han.

– For oss er det ekstra artig at en 14-åring, som er neste generasjon fisker i elva, gjør en så godt jobb med skjellprøvene. Det setter vi stor pris på. Da er det ekstra gledelig å kunne dele ut premien, sier Pedersen.

Utstyrspakken inneholdt både en topp 14-fots fluestang, topp snelle, flere typer fluesnører, fluer og en utstyrsbag.

Svar om fisken på SMS

Tor Erland Nilsen understreker at det ikke bare en nyttig i forskningsøyemed å levere skjellprøver.

– Når man skriver inn mobilnummeret på skjellprøveposen, vil man etter bare kort tid få svar om fisken på SMS etter at analysen er gjort. Det er veldig spennende, lover han.

Årlig kommer det inn omlag 400 skjellprøver fra Altaelva. Fiskere i Repparfjordelva er tydeligvis mye flinkere. Her er tallet over 1000.

– Med tanke på det store innslaget av oppdrettsfisk i Altaelva i fjor, er det ekstra viktig å få inn mange skjellprøver i år, påpeker Nilsen.