Piggtrådhaugen miljøleder Jon-Håvar Haukland er avbildet ved siden av ligger godt gjemt inni furuskogen mellom Bullveien og Fjellveien, innerst i Bukta. Det er en enorm haug med piggtråd fra krigen, samlet sammen av beboerne i området etter at tyskerne dro hjem for 70 år siden.

– Slike hauger har vi i Komsa, på Storekorsnes, i Kåfjord og i Mathisdalen. Men vi har også piggtråd mange andre steder som Elvestrand og Aronnes, og etterlatenskapene er til fare for både dyr og mennesker, påpeker Haukland.

Kommunens egen artikkel og kontaktskjema finner du her!

Måtte rydde sammen

Tyskerne hadde med seg enorme mengder piggtråd, og en av okkupasjonsmaktens mange merkelige fetisjer var å gjerde inn alle steder det beveget seg tyskere, eller det var tyske posisjoner. I Bukta brukte man piggtråd rundt alle luftvernstillingene som beskyttet flyplassen, mens det på Aronnes og oppover Altadalen ble brukt rundt en rekke fangeleire. Etter krigen måtte lokalbefolkningen ta jobben med å rydde sammen svineriet, og det ble da gjerne dynget sammen i utmarka utenfor der husdyr og folk ferdes. Ute av syne, ute av sinn.

– De valgte å håndtere problemet slik, antakelig i mangel på bedre alternativer, men det passer ikke veldig bra å ha sånt liggende i friluftsområder, slår Haukland fast.

Han fikk nylig melding fra ei jente om at hesten hennes hadde skadet seg på piggtråd som lå gjemt i terrenget. Og Haukland har flere ganger sporet elg som har revet seg til blods etter å ha gått på piggtråd. Spesielt tyskerpiggtråden er skummel, fordi den er tykk og har tett i tett med pigger.

Må fjernes på dugnad

– Vi har også hatt dyr som har hengt seg fast, så, ja, det er et problem. Det fins områder hvor det er så mye skjult piggtråd at man må skygge unna med små barn, forteller Haukland.

Gjerdestolper har råtnet og piggtråden har lagt seg og grodd fast i terrenget. Der ligger den som ei farlig felle for ferdselen i utmarka.

– Kommunen har ikke ressurser alene til å fjerne alt dette, så vi frir til dugnadsånden, nabolag og foreninger om å ta et tak der de selv synes dette er en utfordring. Samler folk dette sammen på dugnad så skal vi få det på dynga, lover Haukland.

I Kåfjord, som er ei bygd der dugnaden står sterkt, har bygdelaget allerede meldt at de skal gå i gang på Auskarnes, der Festung Norwegen hadde grensa for en av sine sterkest befestede baser.

– Vi inviterer til piggtråddugnad i miljøuka, men det er også veldig greit om man finner en annen dato hvis det er enklere å innkalle til dugnad en annen dag. Vi vil gjerne ha folks hjelp til å gjøre utmarka tryggere og penere, lyder oppfordringen fra miljøsjef Haukland.