I dag, 28. mai, lanserers boka Samepolitikkens utvikling av av Bjørn Bjerkli og Per Selle i Tromsø. Gyldendal forlag, som er utgiver, skriver på sine nettsider at samepolitikken de siste 30 årene har fått en stadig viktigere plass i samfunnet, både som politikk drevet av samer og som norsk politikk.

"I denne boken tas pulsen på viktige trekk ved den samepolitiske utviklingen der også den internasjonale rettsutviklingen spiller en viktig rolle. Det samepolitiske saksfeltet inngår i komplekse relasjoner med aktører fra det lokale til det nasjonale og internasjonale".

Spørsmål som boka forsøker gi svar på er blant andre: Hvordan har relasjonene utviklet seg mellom Sametinget og staten, mellom Sametinget og lavere beslutningsnivåer som fylke og kommune? Hvordan har relasjonene mellom Sametinget og sivilsamfunnet utviklet seg? Har utviklingen av politikken hatt betydning for relasjonen mellom samer og ikke-samer? Hva er de viktigste likhetene og forskjellene mellom samenes situasjon i Norge og i de andre landene med samer; Sverige, Finland og Russland?

Sosialantropolog Bjørn Bjerkli og statsviter Per Selle Bjerkli har en rekke bidragsytere i ryggen når de publiserer det 500 sider tunge verket, blant annet Alta-forsker Eva Josefsen, som har tatt for seg forholdet mellom Sametinget og kommunene.