I en hel uke til ende skal skuespiller og Alta-gutt Mikkel Gaup alias Mikka lage samisk show i Hammerfest.

– Jeg trodde det skulle bli vanskelig å få hammerfestingene med på dette, men de har vært kjempepositive. Alta fra ordfører til grunnskoleelever stiller opp, stråler den alltid blide Gaup til Altaposten.

Fra 8. til og med 12. juni byr skuespilleren og altmuligmannen på et spekket program.

– Det blir gratis kino med visning av samiske filmer, det blir gratis teaterworkshop, samisk mat skal være i fokus, det blir samiske kunstnere i byen, duodjiutstilling og det blir fotoutstilling med Per Heimly, ramser Gaup opp.

På lørdag avrundes det hele med det Gaup kaller et "spektakulært show", der fire samiske finnmarksordførere, samt en norsk stiller opp i skal vi danse. Dansepartnerne er ikke hvem som helst. Både Agnete Johnsen fra Nesseby kommer, sammen med sin TV2-dansepartner Egor Filipenko, samt Per Heimly og Mikkel Gaup som jo også har erfaring fra parketten i TV2-konkurransen.

– Også kommer det ikke minst lokale dansere fra dansegruppene Attitude og Kom og dans. Så det her blir skøy, fastslår Mikka.

– Hvor kom denne ideen fra?

– Som samegutt fra Alta har jeg et ønske om å fremme det samiske, og jeg begynner i Hammerfest. Dert er ikek umulig at vi lage en lignende uke i Alta, men jeg oppfordrer altaværinger til å ta turen til Hamerfest under den samiske uka, sier Gaup.

Han mener det er utrolig viktig at samiske kunstnere og artister er med på å fremme den samiske kulturen, og selv er han kjempestolt av å være same.

– Jeg har alltid vært stolt av det, men idag er jeg enda mer bevisst på å tydeliggjøre det, sier skuespilleren.

For å finansiere showet i Hammerfest har Gaup fått god hjelp hos Eirik Bæivi i Turidstua.

– Han tente umiddelbart på ideen, skryter Mikka, som kan opplyse at det blir servert mange samiske kulinariteter fra Turidstua i løpet av juniuka.