– Vi vet at barneombudet også ivaretar samiske barns interesser, og det skal de selvfølgelig gjøre, sier Kjellrun Wilhelmsen fra Nordkalottfolket i en pressemelding.

GÅR MOT FLERTALLET: Kjellrun Wilhelmsen fra Nordkalottfolket mener samiske barn ikke trenger et eget ombud, slik NSR og Ap ønsker. Foto: Privat

Hun mener NSRs og Aps forslag i neste ukes sametingsplenum om eget samisk barneombud er uheldig dersom man mener at et barneombud skal være samlende for alle barn i Norge.

– Barneombudets jobb er å være barnas talsperson og å beskytte norske barns rettigheter og interesser, uansett etnisk bakgrunn. Vi ønsker ingen deling av ombudsfunksjonen, en for norske barn og en for samiske barn, det gir et unødvendig kunstig skille. Og, hva er egentlig et samisk barn i denne sammenhengen? En som snakker samisk? Vokst opp i spesielle områder? Mange samiske barn vokser opp med norsk som hjemmespråk, i områder hvor de er like mye omgitt av flere ulike kulturer, påpeker Wilhelmsen.

Hun frykter også at et eget samisk barneombud vil kunne bli en hvilepute for det «norske» barneombudet.

– Vi vil at barneombudet skal ha god kunnskap om samiske forhold og samisk språk, og det får vi til best ved å beholde og om nødvendig styrke dagens ordning, avslutter Wilhelmsen.