Dagens ordning for bosetting av flyktninger, som baseres på frivillighet fra kommunene, er gammeldags og må avskaffes, mener lederen i Antirasistisk Senter.

– Denne ordningen er gammeldags, og burde vært avsluttet for lengst. Det er nødvendig å gjøre mottak av flyktninger til en fast oppgave for kommunene, sier Rune Berglund Steen til NTB.

– En slik fast ordning vil bidra til forutsigbarhet og langsiktig tenkning i kommunenes arbeid. Det betyr at kommunene alltid må ha en viss kapasitet for mottak, heller enn at apparatet som skal ta mennesker imot, bygges opp og ned avhengig av politiske prioriteringer, sier Berglund.

Han mener det trengs en nasjonal dugnad for bosetting med tanke på situasjonen i Syria, og dem som flykter fra ekstremistgruppen Den islamske staten (IS).

– Vi har en tendens til å snakke om dette som om det er en enorm oppgave for kommunene. Sammenlignet eksempelvis med eldreomsorgen, er dette for de fleste kommuner tross alt snakk om en mindre oppgave, sier Berglund.

117 av landets 428 kommuner har så langt svart på regjeringens forespørsel om å kartlegge hvor mange ekstra flyktninger de kan ta imot. Totalt sier de seg villig til å ta imot i underkant av 1.000 Syria-flyktninger de neste to årene, mens opposisjonen krever 10.000. (©NTB) (©NTB)