Aksjonen for levende fjorder, med Frode Elias Lindal  (30) fra Alta i spissen, mobiliserer både dyrevernere, kystfiskere, miljøvernere og samer foran nasjonalforsamlingen i Oslo. En rekke kjente appellanter vil være på plass for å støtte saken.

Ingen partimarkering

Lindal er 2. kandidat på lista til Miljøpartiet de grønne i Alta under kommunevalget til høsten, men aksjonen på onsdag har ingen partipolitisk agenda.

– Dette handler om å protestere mot det jeg mener er en ukontrollert vekst av oppdrettsnæringa. Grønnvaskingen som bedrives handler i realiteten om å doble biomassen. Det er ganske så frekt, sier Lindal til Altaposten.

Fremmer en rekke krav

Målsettingen er å stille noen grunnleggende krav for å redde norske fjorder, dyre- og planteliv fra ugjenkallelige ødeleggelser. Aksjonen mener norsk lakseoppdrett forårsaker dyptgripende ødeleggelse av livet i sjø og fjord, som aldri ville vært tillatt om det skjedde på landjorda.

– Stortinget har sviktet. I stortingsmeldingen nr. 16 som ble lagt frem før påske, legger regjeringen opp til enda mer vekst, heter det i oppropet før demonstrasjonene, der Vest-Finnmark naturvernforbund er en av de sentrale aktørene bak opprøret.

De krever:

– Full stans inntil lus og sykdom er bekjempet

– Bruddene på dyrevelferdsloven må opphøre

– Stopp ødeleggelsen av fjordene og kysten

– Nullutslipp

– Redd villaksen fra utryddelse

– Bærekraftmålene av 2009 må følges

– Beskytt fiskens habitat mot havbruket

– Lukkede anlegg innen 2018

Vekstkritisk filosofi

Frode Lindal synes det er beklagelig at også Alta-politikerne har myknet i spørsmålet om mer oppdrett i Altafjorden. Kommunestyret var lenge samlet i sin kritiske tilnærming til mer oppdrett i fjorden, men i siste formannskapsmøte var stemningen snudd.

Miljøpartiet de grønne ønsker å påvirke politikken i Alta fra høsten. Unge Miriam Akkouche står øverst på lista og Lindal er imponert over hvor mange som stiller seg til rådighet.

– Vi har også en meget dyktig 3. kandidat i Andreas Westgaard, sier Lindal.

Parti som trengs

Han mener det er rom for et slikt parti.

– Det er kanskje flere og flere som tenker som oss og stiller seg vekstkritisk. Det er kanskje en generell tidsånd at folk ser at enda mer vekst i forbrukersamfunnet ikke gir mer lykke i hverdagen, sier Lindal, som blant annet sammen med Anne Karin Daniloff fra naturvernforbundet setter kursen mot Oslo.

– Blir dere et støtteparti for Ap og SV?

– Vi ønsker å få inn et best mulig grunnlag for forhandlinger og dermed påvirke politikken i ønsket retning, sier 2. kandidaten.