Daglig leder hos Big fish adventure på Sørøya, Mona Jacobsen Saab, sier at hun "fikk vondt i hjerterota" da hun hørte om drukningsulykka utenfor Gjesværtappen der tre tyske turisater i 50-årene mistet livet lørdag kveld.

– Det er forferdelig først og fremst for de som er omkommet og deres familier, men jeg føler også med dem som driver anlegget hvor turistene leide båt. At det skjer en slik ulykke er skrekken og det alle som driver med opplevelsesturisme frykter, sier Saab.

Selv har selskapet hun leder omlag 30 fiskebåter til utleie. Kundene kommer i stor grad fra Russland, Polen, Tyskland, Nederland, Tsjekkia og Belgia. Saab bekrefter at det per i dag ikke stilles noen krav til hvem som kan leie båt. Og ei heller til de som leier ut båter.

– Bortsett fra at de som leier ut skal følge vanlige regler for forretningsdrift, er det i prinsippet slik at hvem som helst kan leie ut til hvem som helst, sier Saab, og føyer til:

– Når det er sagt er de som kommer til oss ikke noen førstereisgutter. Det er stort sett folk som har drevet med fiske lenge og har dette som en lidenskapelig hobby. Sørøya er heller ikke det første stedet du reiser til som fisketurist. Til det er det for dyrt. Skal du teste ut havfiske drar du nok heller til sørligere strøk og roligere farvann.

Saab sier at de som reiselivsbedrift er nøye med å informere turistene om både vær og vind.

– Er det dårlig vær eller utsikter for dårlig vær, så får de ikke gå ut. Været skifter fort og selv vi som bor her kan bli overrasket. Så været kimser vi ikke av, forsikrer Saab.

Til tross for at Saab mener Big fish adventure setter sikkerhet i høysetet, er hun likevel ikke uenig med SVs Johnny Ingebrigtsen som i dag uttalte til avisa Nordlys at politikerne burde gå inn å lage et register over de mange som driver med havfisketurisme.

– Det er ikke meg i mot. Havfiske er etterhvert blitt en stor næring, og at man har en form for sertifisering i bransjen synes jeg er bare positivt, sier Saab.

Det var selskapet Barents cabin, cruise and dining som leide ut båt til de tre turistene i Nordkapp lørdag. Båten er ifølge iFinnmark  fraktet til Hammerfest og havarikommisjonen vil kobles inn i saken. Så langt er årsaken til ulykka ukjent.