Reinkalvria kalles det når snø- og sluddbyger feier over Finnmark i siste del av mai måned når reinen kalver. I år ble den ekstra hard for mange simler og deres nyfødte kalver.

– Det er klart at for dem som har rein på høyfjellet hvor nedbøren faller som snø, er det kritisk. Særlig for kalvene som fødes rett inn i dette været. Har de en uerfaren mor er faren stor for at de fryser ihjel, bekrefter, leder for reinbeitedistrikt 26, Hans Ole Eira, til Altaposten.

Selv sitter Eira trygt og varmt i Maze når Altaposten slår på tråden søndag ettermiddag.

– Her skinner sola. Men jeg observerer jo at det er uvær utover kysten, sier Eira, som har sine rein på fjellet ovenfor Eiby. Hit har de valgt å la flokken være oppe i høyden under kalvinga, for å skjerme dem fra rodvyrene.

– Erfaringsmessig vet vi at hvis vi tar flokken med ned i dalen, er det vanskeligere å holde kontroll på rovdyrene. Men når dette været kom, sittter man og lurer på om det var så lurt å la dem bli igjen på høyfjellet. Jeg skal straks ringe mine kolleger som er med flokken på fjellet og høre hvordan det har gått med kalvene, sier reineieren.

Johan Aslak Logje fra Kautokeino la i dag tidlig ut et bilde av Kvænangsfjellet, der det var full snøstorm i morges. Han skrev også at det var kritisk for kalvene som står i fare for enten å dø direkte eller som følge av lungebetennelse.

Hans Ole Eira sier at bare kalvene har fått et døgn på seg er de mer hardføre, og kan klare et slikt vær.

– Men når de er nyfødte er det som om de nettopp har kommet ut av badekaret og hopper i snøen. Det blir veldig kaldt for dem.

– Hva kan en erfaren mor gjøre for å beskytte kalven sin?

– Legge seg så tett inntil kalven som mulig, og bli liggende der til uværet har gitt seg. Men det er klart, varer været over flere dager, må hun til sist reise seg, påpeker han.

Eira er svært glad for at reindriftsåret har vært velsignet godt.

– Simla er i godt hold, og dermed føder hun mer robuste kalver. Kalvene er også mer robuste enn man skulle tro, og klarer seg ofte gjennom slikt vær. Men blir været å holde seg dårlig over flere dager spøker det for kalvene, sier Eira og føyer til:

– Men dette er noe man må regne med når man har dyr ute i naturen.

Ifølge yr.no skal været heldigvis bli bedre allerede mandag 2. pinsedag. I Vest-Finnmark meldes det sol og stigende temperatur, pluss mindre vind. Kalvinga foregår mellom 10. mai og ut måneden. Hovedkalvinga er ifølge Eira mellom 15. og 25. juni.

I SKVIS: Reineier Hans Ole Eira bekrefter at mange står i fare for å miste nyfødte kalver hvis de har flokkene på høyfjellet i dette været. Foto: Hanne Larsen