– Slik situasjonen er i dag er vi sannsynligvis ikke i stand til å imøtekomme nye barn, hverken minoritetsspråklige barn, barnevernsbarn, samisk- eller norsktalende barn, konkluderer administrasjonen i Alta kommune i sitt saksfremlegg til hovedutvalget for oppvekst og kultur. De innstiller negativt til en utvidelse av Alta siida, som har vært et ønske fra Alta sameforening.

Administrasjonen begrunner avslaget med at Alta kommunes totale venteliste rommer 137 barn, hvorav 37 av disse står helt uten tilbud.

– Utfordringene våre gjelder flere barn, samisktalende utgjør ikke en utpreget utfordring for Alta kommune sett i sammenheng, heter det i argumentasjonen.

Men de smeller ikke døra helt i fjeste på sameforening og deres barn.

– Kommunen ser på sikt det som nødvendig å se på utvidelsen av et samisk tilbud i barnehagene våre, men samtidig ser vi nå at det primære behovet ligger andre steder.

En oversikt fra administrasjonen viser at Alta siida har 14 barn på venteliste med barnehagen som 1. prioritet, åtte barn har plassering eller tilbud i annen barnehage, seks barn har ikke et barnehagetilbud, kun to av de seks uten barnehagetilbud ønsker plass i 2015. Disse vil motta tilbud omplass i annen barnehage i Alta.

Når det gjelder øvrige barnehager samlet sett er statusen per 20.05.15 slik:

Antall ledige plasser: 17 små og 11 store

Antall barn på ventelista uten barnehageplass: 33 små og 4 store

Antall søkere uten tilbud 2015/16: 16 små

15 av våre 33 små søkere ønsker først et barnehagetilbud ved nyåret 2016.

Ellers påpekes det at Øst- Vest problematikken er noe utjevnet etter utvidelsen av Tverrelvdalen barnehage, selv om Saga fremdeles står fram som en av barnehagene med flest søkere på venteliste, med 17 søknader om plass med Saga som 1. prioritet pr. dags dato.

– Vi ser i dag en overvekt av søkere uten tilbud om plass til sentral Alta, (Midtbakken, Sentrum, Àlttà Siida, Breidablikk og Aronnes), skriver administrasjonen.

Barnehagesaken skal opp i hovedutvalgsmøte for oppvekst og kultur 1. juni.