Marit Sofie Turi fra Samisk videregående skole og reindriftsskole i Kautokeino var én av sju elever som fredag overleverte rådene fra Ungdommens bioteknologiråd til helseminister Bent Høie og Bioteknologirådets leder Kristin Halvorsen.

Ministeren og rådslederen hadde satt av en hel time til å høre på ungdommenes råd om hvordan framtidens lovverk bør være i vanskelige spørsmål som gentesting, assistert befruktning og fosterdiagnostikk.

– Jeg var litt nervøs først, men synes diskusjonen gikk veldig fint. De hørte på oss, og sa at vi kom med argumenter som fikk dem til å tenke, sa Turi etter at møtet var ferdig, og la til:

– Det er viktig å høre på ungdommene i slike spørsmål, det er vi som er framtida,.

Prosjektet Ungdommens bioteknologiråd har vært del av Bioteknologirådets evaluering av bioteknologiloven. Mer enn 1000 skoleelever fra videregående skoler over hele landet har diskutert etiske spørsmål om bioteknologi og skrevet sine anbefalinger om hva som bør være lov. Og ungdommene er ikke alltid på linje med Bioteknologirådet i disse spørsmålene: Mens et stort flertall i Bioteknologirådet denne uka gikk inn for å forby alle former for surrogati, mener et flertall i Ungdommens bioteknologiråd at surrogati bør bli tillatt.

– Det er tydelig at dette er temaer som engasjerer. Elevene har jobbet grundig med spørsmålene, sier Bioteknologirådets leder Kristin Halvorsen.

– Det er interessant for oss å få vite hvordan skoleelever ser på spørsmålene vi arbeider med. Dessuten er det veldig viktig at ungdom og unge voksne setter seg inn i spørsmål om bioteknologi. De som vokser opp nå vil stå overfor tilbud som ikke eksisterte for tidligere generasjoner, sier Halvorsen.