– Det er stort å få lov til å hjelpe folk i nød, sier han.

– Jeg har jobbet frivillig nesten hele mitt liv, så det var naturlig for meg å bli med på dette. Folket og Alta som sted er fantastisk. Jeg elsker det. Dette blir nok mitt nye hjemland, sier mannen, som kom til Norge fra Palestina for åtte år siden.

Vil bli kjent

Adham forteller at interessen for sjøredningskorpset vokste seg til en drøm i fjor.

– Jeg stakk innom da korpset holdt åpen dag, og jeg tenkte straks at dette var noe jeg ville være med på. Jeg ville bli mer kjent med havet og nye mennesker. Det har jeg ikke angret på. Jeg trives, sier han.

Sjøredningskorpset i Alta er ute på mellom 30 og 40 skarpe oppdrag i året. Sommer som vinter. Rundt 30 personer i flere lag, står klar til utrykning døgnet rundt, 365 dager i året. Alt er frivillig og helt uten noen form for betaling.

– Det rareste av alt er at vi oftest mottar alarm og må rykke ut midt på natta. Gjerne mellom klokken 02 og 05, humrer Kjetil Masvik, som allerede har gått gradene gjennom flere år i korpset.

Generalprøven sto til godkjent for aspirantene Marte, Adham og Tor Arne da «Olav Ringdahl jr.» ringte inn nødmelding på Altafjorden.

Viktig øvingsavtale

Sjøredningskorpset i Alta utdanner kontinuerlig matroser. Torsdag gikk generalprøven foran neste lørdags store «eksamen».

– Dette gikk bra. Noe smårusk kan vi plukke bort. Men i en reell situasjon hadde vi reddet denne båten, sier en fornøyd aspirant, Marte Bjørnå.

Under gårdagens øvelse gikk båten Olav Ringdahl jr. til Sagfossen ved Russeluft. Her meldte de inn motorproblemer og sterk strøm på 3,5 knop.

– Vi er i drift og i fare for å havne i fjæra, varslet skipper Kennet Tårnes.

– Hadde dette vært en reell situasjon, ville de nå hatt 21 minutter på seg til å redde oss før vi hadde truffet fjærsteinene,  opplyste han.

Det gikk utrolig nok bare drøyt tre minutter før redningsskøyta «RS Vekteren» var på plass. Nå skal det nevnes at hele crewet allerede da var i båten som lå utenfor den gamle Frionorkaia.

– Vi har fått til en avtale med Vekteren hvor de skal bruke oss som objektbåt under øvelser. I tillegg har vi signert en avtale med Hovedredningssentralen (HRS), slik at også vår gamle redningsskøyte igjen vil bistå under skarpe oppdrag. Det øker tryggheten ytterligere i Altafjorden og områdene rundt, sier skipper på Olav Ringdahl jr, Kenneth Tårnes.

Folk på venteliste

Under debriefen etter øvelsen fikk de tre aspirantene ros for hvordan de fikk satt den 140 tonn tunge «havaristen» i slep.

– Alt i alt godkjent. Litt smårusk i forhold til radiokommunikasjon, men ellers bra. Jeg tror selve utsjekken neste helg vil gå helt fint, konkluderte skipper Aslaksen.

Sjøredningskorpset i Alta drives kun av frivillige. Rundt 30 personer alt i alt.

– Men mange vil bidra og vi har faktisk venteliste av folk som ønsker opplæring og vil yte hjelp. Det synes jeg er veldig flott, legger han til.

Vekteren har en utrykningstid på 30 minutter, men har ifølge sjefen sjøl, Geir Aslaksen, aldri brukt mer enn 20 minutter til nå før de har gått fra kai.

– Da må vi i tillegg ha i mente at våre folk stort blir vekt og må opp av senga før vi kan rykke ut.

Må bidra til trygghet

Adham ber folk ta forholdsregler og ha fokus på sikkerhet når de er ute på sjøen.

– Vi kommer når det virkelig er behov for oss. Det kan folk stole på. Men samtidig er det viktig at folk tar forholdregler og utviser forsiktighet. Bruk redningsvest. Det er noe av den beste hjelpen man kan få, minner han om.

Når øvelsen var over serverte ekteparet Kennet og Hege Tårnes is på dekket.

– Det hadde vært fantastisk hvis alle oppdrag endte på denne måten, sier Adham, og tar en bit av toppisen.