Kommunen oppfordrer folk til å danne ryddelag i nabolagene. Nå lover de en premie på 10.000 kroner til en heldig ryddegjeng. Alle foreninger, skoleklasser, idrettslag, grendelag og andre organisasjoner kan vinne premien. Eventuelle privatpersoner eller bedrifter som vinner må velge en eller flere lokale ideelle aktører å gi premien til.

Etter en lang vinter tiner det nemlig stadig fram mer søppel langs veikanter og populære utfartsområder.

– Aksjonen er 3. juni, men vi vil annonsere en påmelding allerede den 28. mai slik at de som ønsker å rydde i løpet av helgen har mulighet til det, sier konsulent Siv Johanne Suhr i Alta kommune.

Rusken-aksjonen er et samarbeid mellom kommunen og Vefas.

– Nytt av året er at det det deles ut egne søppelsekker øremerket Rusken-aksjonen, og at privat søppel ikke blir tatt med. Et heldig ryddegjeng blir også trukket ut, og får en premie verdt 10.000 kroner, forteller Suhr.

Vårtid er ryddetid

Flittige elever fra barneskolen har allerede gått langs veikanter og plukket søppel. Søppelet samles inn i sekker som settes igjen langs ruten deres. Det er straks Rusken-tid, og Alta Kommune utfordrer lag, foreninger og nabolag til å slå seg sammen til effektive ryddelag.

– I år prøver vi nemlig ut en ny måte å organisere Rusken-aksjonen på, forteller Suhr.

Formålet er fortsatt å fjerne alt uønsket søppel som ligger og flyter rundt.

– For å stimulere flere til å delta på denne dugnaden gir vi hver ryddegjeng et lodd. Dette loddet har en verdi på kr 10.000 for det heldige ryddelaget som blir trukket ut, sier hun.

Bedre oversikt

En fordel med å organisere det på skikkelig vis som dette, er at man også får en bedre oversikt over hvilke områder som blir ryddet, og hvilke områder som gjenstår.

– Målet er at vi skal få det ryddig i alle deler av Alta. Når ryddelagene melder seg, får de utdelt Rusken-skjema og egne søppelsekker. Det er kun disse sekkene som blir hentet inn fra avtalt oppsamlingsplass, fortsetter Suhr.

Hun presiserer samtidig at Rusken-aksjonen ikke gjelder rydding av private boder og garasjer.

Gratis-dager på Stengelsen

Det har allerede vært gratis-dager på Stengelsesmoen i mai. Veldig mange husholdninger leverte sitt private grovavfall gratis. Vefas gjentar gratis-dager under høstryddingen.

– For ordens skyld gjør vi oppmerksom på at det å levere inn hageavfall som løv, gress og små kvister er gratis hele året. Det er heller ingen avgifter forbundet med å levere inn elektrisk avfall, sier Siw Line Thomassen hos Vefas IKS.