– Dette ble en vanskelig jakt. Jerven er sky og valpene er ofte gravd dypt ned i lange ganger under snøen, forteller utmarksfullmektig Statens naturoppsyn (SNO), Ken Gøran Uglebakken.

Mindre mat uten valper

Tillatelsen for jakta ble utstedt for tidsrommet 1.- til 16. mai. Den 9. mai lyktes SNO med å grave seg frem til hiet i fjellet ved Lerresfjord. Årsaken til jakta var kalvingstiden for reinen og at man ikke har lyktes i stor nok grad i å ta ut slike dyr i tidligere jakt.

– Jeg var ikke selv med på jakta, men to valper ble tatt ut. Og det hjelper faktisk mot rovdyrtap i reindrifta. Selv om tispa fortsatt lever, har hun ikke så stort matbehov som når valper flaskes opp på næringsrik melk og etterhvert skal få opplæring i jakt, forklarer Uglebakken.

Tillatelsen ble gitt for jakt på en jerv pluss eventuelle valper.

Stor og sterk

At en jerv er et kraftig rovdyr er det ingen tvil om.

– En hunn veier mellom 8 og 12 kilo. En hann 12 til 18 kilo. De tar en reinbukk uten problemer hvis de bestemmer seg for det, påpeker Uglebakken.

Valpene som nå er skutt, ble født i månedsskiftet januar/februar.

– Valpene kommer stort sett ut av hiet for første gang i mai måned. Utover sommeren vokser de seg store og kan veie fem-seks kilo før høsten kommer. Da er de selvsagt gått over fra melk til fast føde, forklarer han.

Tispa vil det ikke bli jaktet mer på i denne omgangen.