Siri hevder seg urettmessig siktet for lovbrudd etter påstandene fra politiet om at han har drevet ulovlig andejakt en natt tidligere denne uka. Han tilbakeviser også at han har kjørt ATV til båten sin på dagen tirsdag, for da var han på jobb.

Fant ikke ei fjær

– Jeg har 100 personer som kan bevitne at jeg var på jobb da, så det er helt urimelig. Når politiet først sier de har fått tips, for seinere å hevde at de selv har sett meg i båten, så lurer jeg på hvorfor de ikke arresterte meg der og da, sier Siri, som synes politiet har en tynn historie å bygge en siktelse på.

– De har ransaket hele huset. De har gått gjennom fryseboksene – og reinpolitets betjenter har spurt meg hvor jeg har endene. Jeg sa jeg ikke har ender, for jeg har ikke jaktet. De fant ikke ei fjær, men så har de beslaglagt båten min, båtmotoren og åtte våpen fra våpenskapet, med begrunnelse at alle våpen skulle prøveskytes, sier en oppgitt Nils Henrik Siri.

Han sier han ba om å få se ransakingstilltatelsen, men fikk beskjed om at de ikke hadde plikt til å vise den fram, den hadde de muntlig.

– Så jeg sa som sant var, at jeg har ingenting å skjule, så vær så god og stig på, sier Mieron-beboeren.

Naboen fortalte om båten

Han ble gjort oppmerksom på politiets aktivitet da han var på jobb. En av naboene ringte og fortalte at politiet hadde tatt båten.

– Jeg ringte politikammeret og spurte hva som var årsaken, men fikk beskjed om å ringe dagen etter. Da ringte jeg til lensmannen i Kautokeino privat og spurte han hva dette var. Han sa han ikke visste noe om saken, men skulle sjekke den. Joda, reinpolitiet hadde tatt med seg båten min og hevdet at jeg hadde brukt den til ulovlig andejakt natt til tirsdag, forteller Siri.

Siri er jeger, men hevder i et intervju med GLR at han ikke driver med andejakt lenger. Det sluttet han med for flere år siden.

Til Altaposten forteller Siri at politiet på nytt var på besøk onsdag ettermiddag. Da var bare sønnen hans hjemme og da ble det tatt beslag i tre telefoner og et par støvler.

Advokat Trond Pedersen Biti vil bistå Siri dersom han skal avhøres ytterligere om saken.

– Vi vil se på om det er forhold rundt beslagene som gjør at vi kan kreve våpnene utlevert, for Nils Henrik Siri er elgjeger og skal skyte til elgprøven. Da trenger han jaktrifle. Det er et problem med en sak som denne at politiet bruker veldig lang tid på etterforskningen. Denne saken er en stor belastning for Siri og hans familie, og jeg finner det ikke spesielt underlig at folk i Kautokeino reagerer på denne ressursbruken fra politiets side, sier Pedersen Biti til avisa.

– Jeg er 100 prosent uskyldig i denne saken. Hvis politiet har sett meg jakte ulovlig, hvorfor ble jeg ikke arrestert der og da, spør Nils Henrik Siri til slutt.

Hevder de så jakten

Reinpolitisjef Per Valved ble i går intervjuet om siktelsen av Nils Henrik Siri på lokalradioen GLR. Der gjentok han det han sa til Altaposten, at jegerne i Kautokeino må forholde seg til norsk lov og at han tror ordførerens påstand om ødelagt nattesøvn måtte være en spissformulering.

– Jeg har registrert at det er forskjellige meninger rundt forskriften om vårjakt på ender, men folk i Kautokeino er forpliktet etter norsk lov, som alle andre. De er ikke unntatt å følge norsk lov, og vi vet at de fleste andejegerne også ønsker at det skal være ryddige former rundt jakta. Mange synes det oppstår uheldige episoder, så noen bør kanskje tenke litt på de holdningene som er i jaktmiljøet, sa Valved.

Han slo fast at reinpolitiet hadde tre tjenestemenn ledige for oppdrag da meldingen om tyvjakt kom inn.

– Vi brukte derfor dem i dette oppdraget for å komme godt i gang med etterforskningen, sa Valved til GLR.

Han sa videre at en patrulje hadde vært ute og sett ulovlig jakt pågå, og at det deretter ble besluttet å gjennomføre undersøkelser. Valved innrømmer at det ikke ble funnet ender.