– Jeg savner barnehagen og Nico (hunden).

Dette skal fem år gamle Seth ha sagt på telefon fra Ghana til Jasmin Brix som bor i Alta.

– Jeg ringte til Ghana for en uke siden og det var Seth som tok telefonen. Han fortalte meg alt om hvordan han, lillebroren og mora var blitt hentet av politiet om natta, og han sa at han savnet barnehagen og Nico, som er hunden hans, forteller Brix til Altaposten.

Hun synes samtalen var tung.

– Det var så trist å høre historien fortalt med hans egne ord. Og han stammet fryktelig mens han pratet, sier Brix, som mener guttens helsetilstand er forverret etter at han ble sendt ut av Norge.

Desperat mail

Moren, Rita Gyamfi Amo, har sendt en mail med rop om hjelp til sin norske venninne Brix. I mailen beskriver hun sitt eget og sønnenes liv i Ghana. Hun starter brevet med: «Kjære Jassionor, livet er vanskelig for mine kids». «Hvorfor kan jeg ikke engang hvile hodet mitt er Seth helse kjære, han har vært helvete på alvor. Han er syk og må sjekkes av hans spesielle lege i Norge. Fordi de fleste av sine legemidler foreskrevet er ikke tilgjengelig i denne regionen (Ghana). Hans tilstand om natten noen ganger er veldig skremmende. Og jeg er spesielt anbefalt av en lokal lege her for å fremskynde sin medisinering og om mulig må tas hånd om av hans spesielle doktor».

Kolerautbrudd

Amo skriver videre at hun frykter at hennes sønns liv skal være i fare, og ber inderlig om at noen hjelper han. Hun skriver også om leveforholdene i Ghana.

«Landet i seg selv er i dårlig form. Levekostnadene fortsetter å stige hver dag. Kraftkrisen i landet er veldig illeg, elektrisitet har ikke vært stabil siden jeg kom hit i Ghana. Sykdomsutbrudd har vært en annen djevel å forholde seg til også. I dag har det vært en kolerautbrudd i nærmeste by med mange døde.»

Må tigge mat

Den 24-år gamle alenemora forteller videre at hennes egne barn har hatt flere runder med malariabehandling, noe som har ført til at pengene har gått med til medisiner. Dette har ført til at Amo noen dager har måttet tigge mat til seg og barna.

«Mye energi og ressurser har gått prøver å gjøre livet balanse for dem (guttene red.anm) i disse vanskelige tider. Det er trist å legge til at noen ganger til og med gi måltid for mine barn og meg selv jeg blir nødt til å jage og tigge fratatt utvidede familie og til og med fremmede å tillate meg å sette mat på bordet».

Vil være en god mor

Amo sier at hun gjerne skulle beskrevet lidelsene grundigere, men at «smertene i hjertet mitt vil ikke la meg. Dette er mine tårer, og jeg bare skriver dette til deg om hjelp fordi livet til mine barn er i fare. De fortjener ikke denne lidelsen gjør heller ikke noen her også. Vennligst hvis det er behov for å øke hastigheten på hjelp for meg, jeg ydmykt spør jeg deg i navnet til vår kjære herre å hjelpe meg å komme ut av denne situasjonen».

Hun avslutter med å velsigne sin venninne Jasmin og sier:

«Jeg er alvorlig behov for hjelp for jeg vet ikke hvordan de skal ta vare på mine barn, og jeg ønsker ikke å være en mislykkes mor. Mine sønner er alt som jeg har fått».

* Det er uklart hvilken diagnose femåring har, men han skal ha vært inn og ut av Hammerfest sykehus med fysiske plager, samt at han skal ha fått hjelp fra det kommunale hjelpeapparatet. Altaposten ringte Rita Gyamfi Amo i dag tidlig, men telefonsamtalen var veldig uklar. Hun uttrykte dog takknemlighet over at venner i Alta forsøker å hjelpe henne og sa: «Thank you» til alle. Det har ikke lyktes Altaposten å få tak i Amos norske advokat i dag.