Skremte talvikinger får politisk motbør. I går fortalte Altaposten at Arbeiderpartiets varaordførerkandidat Torfinn Reginiussen lansering av Jansnes som flyktningmottak har utløst sterke reaksjoner i bygda Talvik. Nå får Reginiussen støtte.

– Først og fremst vil jeg rose hans hovedbudskap om at Alta må stille opp i en dugnad for at Norge skal kunne ta i mot mennesker i den ytterste nød. Det er en humanitær krise som vi ikke kan lukke øynene for. Jeg og Venstre synes også tanken om å bruke Jansnes som et midlertidig flyktningmottak er god, sier Venstres Per Tore Bech Nygård til Altaposten.

Ingen overkjøring

Samtidig understreker Bech Nygård at han tar reaksjonene i Talvik på det største alvor, og mener politikerne må ha respekt for at mange synes etablering av et flyktningmottak i bygda er skremmende.

– I en eventuell etableringsprosess blir dialogen med lokalbefolkningen viktig. Det er viktig å få gitt korrekt og nok informasjon om hva et mottak egentlig er, og min tiltro til talvikingene er at de vil ta godt i mot de som kan bli midlertidig plassert på Jansnes. Det er kvalitet Talvik-samfunnet har vist seg å ha gjennom flere generasjoner.

– Så du tror at det er mulig å få bygda med på dugnaden?

– Ja, det handler også om å skape ny aktivitet i bygda etter at Jansnes som ble stengt som psykiatrisk døgninstitusjon. Et eventuelt flyktningmottak vil kreve et apparat og vil også kunne bety arbeidsplasser. I sin tid var også bygda Langfjord skeptisk til å huse Finnmarkskollektivet, men i dag ser vi her ei bygd som stiller opp hundre prosent for institusjonen, påpeker Venstre-politikeren.

Klar tale

Arbeiderlaget i Talvik har reagert sterkt på at varaordførerkandidaten har «tenkt høyt» rundt framtidig bruk av Jansnes uten først å få det partimessig behandlet. Faktisk har flere truet med å melde seg ut av partiet, og arbeiderlaget har blitt skyteskive for alle som reagerer på Reginiussens utspill. Ifølge varaordfører Ronny Berg er de hjertelig velkommen til å støtte Frp, og han kan love at det ikke blir noe flyktningmottak på Jansnes om partiet kommer i posisjon etter valget.

– Først skal vi ta stilling til om kommunen skal takke ja til å kjøpe Jansnes for 2,5 millioner kroner som vi har fått tilbud om. Min mening er lik rådmannens, vi har ikke råd. Kjøpesummen er en ting, men det følger også vedlikeholdskostnader på én million kroner, påpeker Berg og legger til:

– Det ligger også en klausul fra Finnmarkssykehuset for tilbudet om kommunalt kjøp. Vi må i egen regi drive med helserelatert virksomhet her i ti år. Jeg ser ikke flyktningmottak som helserelatert.

Ikke flere flyktninger

Varaordføreren og Frp har heller ikke godt nytt til Venstre, Ap, Bech Nygård og Reginiussen som ønsker at Alta skal være med i en dugnad for å kunne ta i mot syriske flyktninger.

– Jeg ser ikke at Alta har kapasitet,  verken på boligsiden eller innenfor tjenesteområder som skole, barnehage, helse med mer til å kunne ta i mot flere enn de 30 som vi årlig har sagt oss villig til å ta i mot.

I Venstre ser man også utfordringer med å øke mottaket av flyktninger, men mener at det meste lar seg løse.

– Derfor er vi også positiv til å vurdere framtidig bruk av Jansnes som et midlertidig mottak. Det vil kjøpe oss tid til å finne permanente løsninger. Jeg synes også vi bør undersøke muligheten om Finnmarkssykehuset kan framleie Jansnes til en driver av flyktningemottak, noe som vil gi oss lengre tid til å vurdere kjøp av Jansnes og en mer permanent framtidig bruk, er oppfordringen fra Per Tore Bech Nygård.

  • Altaposten har vært i kontakt med flere politikere  som i utgangspunktet støtter lanseringen av Jansnes som flykningmottak, men som ikke vil utale seg på nåværende tidspunkt. Dersom Ap, Venstre, SV og KrF, som har vært tydelige støtteparti for å ta imot 10.000 flykninger fra Syria ekstraordinært til Norge, ser Jansnes som et godt alternativ, vil de være flertall i kommunestyret for å utrede en slik løsning.