Torsdag ble den fire minutter lange kampanjevideoen regissert av Alta-jenta Johanne Bjørnå og produsent Sune Jakobsen, sluppet.

Filmen er basert på en episode fra 2011. Da ble den 18 år gamle Johanne ble voldtatt av en bekjent etter at hun hadde sovnet på en fest.

Søster i hovedrollen

Bjørnå valgte å ta tyren ved hornene. Hun anmeldte voldtekten, ble trodd og gjerningsmannen ble dømt til 3 år og åtte måneder i fengsel. Johanne Bjørnå innrømmer overfor Altaposten at hun er spent på mottakelsen, når kampanjevideoen nå er sluppet.  Hovedpersonen i filmen er Johannes søster, Sofie Bjørnå, som jobber i ungdomskontakten i Alta, og som har et sterkt engasjement i bekjempelse av vold og overgrep.

– Jeg er veldig nervøs og spent, og har sommerfugler i magen. Jeg håper videoen er bra nok laget, og at den åpner øynene til mange, sier Johanne.

– Hva er budskapet i videoen?

Budskapet er at hvis en kvinne eller en mann er ute av stand til å si nei, så skal de rundt dem vite at de ikke kan gjøre hva de vil med kroppene deres. Man skal ha respekt for andres kropp. Det å bruke en annens kropp for egen seksuell nytelse, når en person er ute av stand til å motsette seg handlingen, er voldtekt. Den som tier samtykker ikke, understreker hun.

– Har arbeidet med videoen hjulpet deg med å bearbeide voldtekten?

–  Å få reise rundt og holde foredrag for ungdom om seksuelle krenkelser, grensesetting og alkohol har hjulpet meg å komme litt videre. For meg handler det om å gjøre om det negative, til noe positivt. Jeg får brukt min erfaring og denne kampanjefilmen til å hjelpe andre, og det er en liten trøst. Forebyggende arbeid er utrolig viktig, og det trengs sårt, sier Bjørnå.

– Gjør vondt i hjertet

Hun har mottatt masse henvendelser etter at hun selv valgte å stå åpent frem med sin vonde historie.

– Det er mange som skriver til meg, både foreldre til utsatte, venner til utsatte og de som har blitt utsatt for overgrep selv. De lurer på hva de skal gjøre, og har mange spørsmål. De trenger noen å prate med. Det gjør vondt i hjertet å vite at så mange har opplevd overgrep, og ofte har de aldri fortalt det til noen andre. Jeg håper det blir mer åpenhet rundt voldtekt, og at filmen bidrar til mer kunnskap angående temaet, som igjen bidrar til sunnere holdninger, sier 22-åringen.

– Hvordan har det vært å jobbe med videoen?

–Det har vært nytt og spennede. Det er mye jobb når man skal utvikle en idé til et ferdig produkt. Jeg har hatt veldig dyktige folk på lag med meg som takket ja til å være med og bidra til prosjektet, og jeg er utrolig takknemlig for at de har stilt opp. Mange stilte opp gratis fordi dette er en lavbudsjettsfilm, og uten dem hadde ikke dette vært mulig. De fortjener heder og ære.

Johanne Bjørnå. Foto: Privat