Etter at Boots begynte med scanning av føflekker i Norge, har det ifølge Tina Holmgren hos Boots i Bossekop blitt avdekket 350 tilfeller av føflekkreft, hvorav 150 av den mest alvorlige typen melanom.

Avfeid av flere leger

Hun forteller at også apoteket lokalt har avdekket kreft, og det etter at en kvinne først hadde vært hos lege.

– Hun hadde faktisk vært hos lege, hvorav flere leger hadde sett på føflekken, men avfeid den som ufarlig. Likevel kom hun til oss og fikk tatt bilde av flekken, hvorpå det viste seg at hun hadde kreft, sier Holmgren.

Scanner fem hudlag

Hun vil ikke på noen måte kritisere legestanden, men påpeker viktigheten av å følge magefølelsen sin.

– Det som er fint med å oppsøke apoteket, er at det er et lavterskeltilbud som alle kan benytte seg av. Vi har et apparat som tar bilde av fem hudlag, to milimeter ned i huden. Disse bildene blir sendt til vår samarbeidspartner Screen cancer, hvor det sitter flere hudleger og analyser bildene. Etter noen uker får kundene tilbakemelding fra legene på om flekken krever videre gransking, eller om den var ufarlig, forklarer Holmgren.

Skeptisk

Kommuneoverlege Frode Øvrejord liker overhodet ikke at apotekene har begynt å gå legene i næringa.

– Dette er noe leger skal ta seg av. Det kreves lang erfaring for å kunne si om en føflekk er mistenkelig eller ikke. Selv allmennleger har problemer med dette, sier kommunelegen.

Holmgren hos Boots forsvarer kritikken.

– Det er ikke slik at det er vi på apoteket som vurderer flekkene. Det er det hudleger hos Screen cancer som gjør. Vi sier aldri hva vi tenker eller tror om noen flekker. Det eneste vi gjør er å ta bilder og anbefale solkrem, påpeker Holmgren.

Ser ikke helheten

Frode Øvrejord innrømmer at han egentlig ikke vet hvordan tilbudet hos Boots fungerer, men sier på generelt grunnlag at han er skeptisk til at apotekene skal ta seg av denne type scanning. Han får støtte fra hudlege Jon Langeland ved Hudklinikken i Oslo.

– Apotekene sjekker bare de flekkene folk selv peker ut. På den måten overlater de ansvaret til folk selv. Det er ikke lett å finne de riktige flekkene selv, og ofte er det ikke de flekkene pasientene selv er bekymret for som er problemet, sier Langeland, til klikk.no.

Fagansvarlig i Boots-apotekene, Kjersti Garstad, sier til klikk.no at hun tror apotek-sjekkingen fører til at folk blir mer bevisste på føflekkene sine.

– Dette er et lavterskeltilbud som bidrar til at flere sjekker føflekkene sine, sier Garstad til magasinet.

Frode Øvrejord. Foto: Arkiv