Finnmarks bedrifter må neste år rekruttere 700 nye ansatte, mens tilsvarende tall for i år var 550. Det viser en bedriftsundersøkelse som NAV Finnmark har foretatt, der rundt 400 bedrifter i fylket deltok og svarte på spørsmål.

Helsesektoren svarer at de sliter med skaffe kvalifisert personell. Mens konjunkturutsatte næringer forventer den sterkeste veksten i sysselsettinga neste år.

– Det tyder på en optimisme i arbeidsmarkedet, til tross for usikkerheten i oljenæringa, opplyser avdelingsdirektør Eva-Lill Johansen Margit i NAV Finnmark.

Hun sier det er rapportert mangel på folk i varehandel og motorvognreparasjoner, eiendomsdrift, forretningsmessig og faglig tjenesteyting, undervisning og bygg- og anleggsvirksomhet.

– Vi ser ofte at det ikke er samsvar mellom virksomhetenes behov og kompetansen arbeidssøkere har. I helse- og sosial har de i årevis benyttet utenlandsk arbeidskraft for å dekke behovet. Framover vil Finnmark trenge enda flere sykepleiere, leger, helsefagarbeidere og annet personell, sier avdelingsdirektøren til slutt.